FMCG

SERGIANA, grup de firme de importanță regională

01.01.2021

Locul întâi la categoria „Best Vertically Integrated Business”, ocupat anul trecut la Galele Progresiv Awards, este o certificare a conceptului de dezvoltare SERGIANA. Sergiana a început ca o mică afacere de familie în 1992. Primul pas a fost o brutărie construită în satul Poiana Mărului, lângă Braşov. A urmat o carmangerie, iar primele produse şi preparate din carne cu marca Sergiana Poiana Mărului au apărut în Decembrie 1994. Astăzi Sergiana Grup reuneşte firme care însumează circa 1.400 de angajaţi, iar companiile integrate în această structură operează în diverse domenii, de la cultura plantelor cerealiere şi producerea de furaje, continuând cu creşterea animalelor, abatorizarea, procesarea cărnii, reţele de magazine şi distribuţie, restaurante şi organizarea de evenimente. Principala activitate şi nucleul de dezvoltare este însă producţia de carne şi preparate din carne, iar din 1999, cu preponderenţă, materia primă este asigurată de propriul complex zootehnic.

Modelul integrat de dezvoltare a Grupului şi reorganizarea rapidă a activităţii, acolo unde condiţiile din 2020 au impus-o, a făcut ca în primele 9 luni ale anului amintit să se înregistreze o creştere medie a vânzărilor de 5% la nivelul reţelei comerciale a Sergiana Grup,  cifra fiind raportată la aceeaşi perioadă din 2019.

Din 2018, conducerea executivă a Grupului i-a revenit Dianei Zahariea, cea care a preluat funcţia de Director General de la tatăl său, Tudor Neculoiu, membru fondator al Sergiana Prodimpex

„La fel ca toţi antreprenorii, în acest an ne-am confruntat cu marea provocare de a reorganiza activitatea în condiţiile impuse de pandemie, iar de cele mai multe ori această necesitate a însemnat lucrul în echipe mai mici și implementarea de noi proceduri, în paralel cu o redimensionare a bugetelor operaţionale. Ne mândrim însă cu faptul că, în ciuda situaţiei dificile pe care întreaga economie o traversează, am reuşit să menţinem un ritm bun de activitate. Astfel, la capitolul adaptări la climatul general, e de amintit că iniţial am organizat servicii de delivery, pentru ca apoi să lansăm şi să finalizăm primele noastre mari proiecte de comerţ online. La fel de elocvent este şi faptul că am reuşit să menţinem ritmul stabilit în ceea ce priveşte programul de reformulare a standurilor noastre din reţeaua de hipermarket-uri (Kaufland)”, ne-a declarat Dna. Diana Zahariea, Director General Sergiana Grup.

Rețeaua de magazine și distribuție

Anul trecut, Sergiana a deschis 3 prăvălii, dar a și relocat şi închis 5 astfel de unităţi, însă aceşti indicatori nu acoperă 100% dinamica reţelei. Asta pentru că 2019 a fost anul în care Sergiana a lansat programul de reformulare a standurilor din reţeaua Kaufland, lucru care a însemnat, dincolo de volumul de lucru, modernizarea şi reînnoirea layout-ului acestor magazine, asigurarea unui volum investiţional, precum şi asigurarea ritmicităţii  alocărilor de resurse necesare.

Sergiana a deschis noi magazine. Cel integrat în Kaufland Făgăraş şi cel din Stupini, o localitate care a devenit un cartier pitoresc al Braşovului, reprezintă principalele direcţii de dezvoltare ale reţelei comerciale. Însă Sergiana Grup investeşte în continuare în fiecare sector de activitate.

În prezent, reţeaua de distribuţie acoperă 26 de judeţe și zona Bucureşti, în timp ce reţeaua de magazine reprezintă un proiect de dezvoltare continuă, iar această dezvoltare se traduce nu numai prin deschideri de magazine, ci şi prin reformulări de format, modernizări şi relocări. În momentul în care vorbim, reţeaua de retail Sergiana numără 59 de Prăvălii.

Grupul investește în permanenţă în ferme, în unitatea de procesare a cărnii din Poiana Mărului, iar din punct de vedere comercial noua Pravălie Online, lansată pe 23 Noiembrie, şi noul serviciu de livrări Sdelivery (Horeca), lansat pe 17 Decembrie, sunt ultimele proiecte de dezvoltare ale grupului.

În ceea ce privește comerţul tradiţional, preferinţele consumatorilor din prăvăliile Sergiana, acestea se orientează către carnea proaspătă, specialităţile afumate, Gama „Poiana Mărului”, cârnaţii afumaţi și gama de produse fierte, recunoscută de public prin cremwurşti şi parizere.

Preferințele consumatorilor se îndreaptă către carnea proaspătă, specialităţile afumate, Gama „Poiana Mărului”, cârnaţii afumaţi și gama de produse fierte

„ Cei 26 de ani de relaţionare cu publicul în magazinele noastre, ne permit să spunem că, în termeni generali, publicul nostru este atent la calitatea produsului. Aşa ne-a ales! Ca manifestări mai noi, specifice momentului, putem remarca o creştere a atenţiei acordate produselor securizate, produselor ambalate. În plus, oamenii sunt mai atenţi la informaţiile de pe etichetă, la eventuale indicaţii despre aditivi alimentari”, explică Directorul General.

Locul întâi la categoria „Best Vertically Integrated Business”

Ca o recunoaştere extrem de onorantă, la Galele Progresiv Awards de anul trecut, Sergiana Grup a ocupat locul întâi la categoria „Best Vertically Integrated Business”. Această distincţie poate fi privită ca o dimensiune a succesului obținut, dar rămâne şi o măsură a perseverenţei, a eforturilor şi a energiilor consumate pentru realizarea unei afaceri bazate pe resurse româneşti, o distincţie onorantă care răsplăteşte 26 de ani de activitate.

Tot Galele Progresiv Awards au pus în acest an Sergiana Prodimpex, prin reţeaua de magazine, pe prima treaptă a podiumului la secţiunea „Best Independent Retailer – Transilvania”. Acest fapt vine să certifice faptul că, în etapa de debut, atunci când Sergiana a ales să îşi dezvolte propria reţea comercială, a mizat corect. Acum atenţia grupului se împarte între cele două direcţii: reţelele proprii şi marii retaileri.

Sergiana s-a numărat din nou printre laureaţii galelor Horeca Awards. De această dată, în premieră, distincţia obţinută este o apreciere a activităţii întregii reţele de restaurante a Sergiana Grup, fiind prima nominalizare oficială – şi în premieră – ca „Grup Horeca”.

„Dacă, până acum, doar restaurantul ardelenesc din centrul istoric al Braşovului urca an de an pe podiumul categoriei Restaurant Tradiţional, iată că această distincţie răsplăteşte integral prestaţia Sergiana în domeniul HoReCa. I-am felicitat, dar nu o să obosim niciodată să o facem, aşa că îi felicităm din nou, şi pe această cale, pe colegii noştri din restaurante, aşa cum mulţumim şi promotorilor proiectului Horeca Awards, pentru perseverenţa cu care menţin în atenţia publică industria ospitalităţii şi excelenţa în acest domeniu!”, continuă Dna. Zahariea.

Sergiana Grup a deschis încă un restaurant ardelenesc în cel mai nou centru comercial din oraş, AFI Braşov

În mod cert, pandemia a lovit industria ospitalităţii, iar restaurantele Grupului nu au făcut excepţie. Ca măsuri compensatorii, Sergiana Grup a reorientat parţial activitatea către sectorul de livrări, organizând un serviciu propriu în acest sens. Iniţial această activitate a pornit prin 2 restaurante, apoi s-a extins prin colaborarea cu operatori specializaţi.

În plus, Sergiana Grup a deschis încă un restaurant ardelenesc în Braşov, iar acum în oraş există 3 restaurante Sergiana doar cu acet profil!  Ultimul inaugurat este situat în cel mai nou centru comercial din oraş, AFI Braşov.

Serviciile Delivery

Sergiana a făcut, nu unul, ci doi paşi în zona serviciilor DELIVERY. Astfel, pe 23 Noiembrie, Prăvălia Online a livrat primele comenzi celor care au pornit la cumpărături cu un click pe https://www.pravalie.sergianagrup.ro/. Acesta a fost primul pas al diviziei comerciale a Sergiana Grup către comerţul electronic.

Printre cele 12 categorii în care este structurată oferta online, se identifică un sector dedicat promoţiilor, dar şi categoria Cadou cu Bunătăţuri – un proiect special pentru care Sergiana a apelat la producători români, mare parte dintre ei fiind braşoveni. Aşa s-au adunat specialităţi şi delicatese care au fost reunite în câteva variante prestabilite de cadou. Acestea sunt ambalate elegant, fiind gata de a fi dăruite celor dragi https://www.pravalie.sergianagrup.ro/cadou-cu-bunataturi

Al doilea pas spre comerţul şi serviciile moderne este Sdelivery, serviciul de livrări prin care Sergiana a reunit 4 dintre restaurantele sale – Ceasu’ Rău, Sergiana, Casa Tudor şi Stâna Turistică – într-o singură bucătărie.

Însă, aşa cum e firesc când vorbim despre divizia HoReCa a Sergiana Grup, această reunire nu a fost doar o simplă sumă, ci o selecţie a celor mai apreciate preparate, lângă care şi-au făcut loc noi propuneri. Acum menţionăm doar ofertele formulate pentru o întreagă familie https://delivery.sergiana.ro/ro/meniu-restaurant/in-familie şi cea pentru masa de sărbători https://delivery.sergiana.ro/ro/meniu-restaurant/masa-de-sarbatori.

Varianta de lansare a acestei oferte a fost nici mai mult, nici mai puţin, decât Crăciunul Românesc. Programul prelungit până la ora 23:00, flota auto proprie, formulele de plată flexibile și variate – cash, card bancar, carduri de masă Up România şi Sodexo – upgradarea bucătăriei prin utilaje de sigilare termică a coletelor expediate şi pregătirea unei noi aplicaţii integratoare a sistemului clasic de servire alături de delivery, toate acestea sunt principalele argumente pe care Sergiana le-a mobilizat pentru lansarea noului Sdelivery.

Legătura cu comunitatea şi Asociaţia Sergiana

În mod cert toate aceste realizări au în spate o viziune şi acţiuni manageriale la care se adaugă echipa, acea Mare Familie Sergiana de 1.400 de membri, aşa cum spun astăzi cei 4 membri ai familiei care a fondat Sergiana Prodimpex. Mai exact, Sergiana are trei piloni de susţinere: valorificarea tradiţiilor locale, alături de  investiţii masive în tehnologie şi resursa umană. Iar la acest ultim capitol trebuie să amintim legătura dintre Sergiana şi comunitatea căreia îi aparţine. Această legătură a condus la apariţia Asociaţiei Sergiana Grup, structura desemnată pentru punerea în practică a proiectelor de responsabilitate socială şi a acţiunilor caritabile ale Grupului.

Prin campania Un prânz pentru linia întâi, Sergiana Grup şi clienţii restaurantelor sale au donat peste 13.500 de prânzuri în unităţile medicale şi administrative din Braşov, peste 85% din această donaţie reprezentând contribuţia Grupului

La 23 martie, restaurantele din Sergiana Grup donau primele 74 de porţii de mâncare caldă în unităţile medicale şi administrative din Braşov. În câteva zile, numărul prânzurilor livrate zilnic a trecut de 100. În 7 Aprilie, Sergiana Grup a lansat Campania  Un Prânz Pentru Linia Întâi, o campanie prin care îi invita pe clienţii restaurantelor şi magazinelor sale să se alăture acestei iniţiative. Până la 29 Aprilie a fost depăşit numărul de 3.200 de porţii donate, iar bilanţul de la 31 Iulie arată că, prin campania Asociaţiei Sergiana Grup, s-au donat 13.500 de prânzuri, din care mai bine de 85% reprezintă aportul companiilor din Grup. În plus, grupul a realizat donaţii în materiale sanitare către spitale din Braşov, în general către spitalul de copii. Astfel, doar până la jumătatea lunii martie, Asociaţia Sergiana Grup a donat 500 de litri de dezinfectanţi omologaţi, 1.000 de combinezoane şi 10.000 de mănuşi de unică folosinţă Spitalului Clinic de Copii din Braşov.

Aceasta este doar unul dintre aspectele care reflectă legătura dintre Segiana şi comunitate, modul în care grupul de firme înţelege să întoarcă o parte din rezultatele sale societăţii, punându-le astfel în slujba binelui comunitar. Cum am menționat anterior, Asociaţia Sergiana Grup este cea care coordonează aceste acţiuni, companiile Sergiana Prodimpex şi Altius fiind de cele mai multe ori suportul acestora.

Însă legătura amintită cu comunitatea mai are o un mod de exprimare la fel de puternic şi care devine stabil. Este vorba de Topul „100 Cele Mai Iubite Branduri Braşovene”, un clasament realizat de publicaţia Forward Braşov, în parteneriat cu Agenţia BrandBerry. Topul se stabileşte în urma unui sondaj de opinie local realizat în ultimele luni ale anului. Votul braşovenilor a instalat Sergiana în fruntea acestui clasament, pentru prima dată, în 2017. Iar de atunci, de 4 ori consecutiv, Sergiana şi-a păstrat această poziţie. „Pentru noi, această manifestare a încrederii braşovenilor este o distincţie extrem de valoroasă. De patru ani, în decembrie, rezultatul acestui top vine ca un cadou de Crăciun şi, de fiecare dată, cu orice prilej ţin să mulţumesc colegilor mei – tuturor celor 1.400! – şi colaboratorilor noştri. Ştim că fiecare dintre ei contribuie prin ceea ce face ca Sergiana să primească acest vot de încredere. Şi mai ştim un lucru: toţi suntem datori să mulţumim braşovenilor care ne-au votat din nou, arătându-ne că le-am câştigat încrederea. Iar singurul mod în care putem să facem asta este fiind în fiecare zi, cu toţii, Sergiana!”, a declarat, în încheiere, Diana Zahariea, Director General Sergiana Grup.