Stiri: Constructii

Servicii de monitorizare geotehnică și structurală

Firmele sunt tot mai interesate de serviciile de monitorizare geotehnică și structurală

13.09.2022

Servicii de monitorizare geotehnică și structurală. Pentru 67,9% dintre factorii de decizie din proiectele de construcții locale a crescut importanța acordată serviciului de monitorizare geotehnică și structurală față de acum câțiva ani, conform unei analize derulate de către Sixense România, companie care oferă soluții digitale și expertiză pentru sănătatea mediului construit.

În plus, 85,7% dintre factorii de decizie chestionați consideră că folosirea monitorizării pe toată durata de viață a proiectului este foarte importantă.

Siguranța și conformitatea cu normele

Cele mai frecvente motive pentru care specialiștii din industria de construcții apelează în general la serviciile de monitorizare geotehnică și structurală sunt, în ordine: posibilitatea de a interveni proactiv pentru întreținerea asset-ului (67,9%), urmată de:

  • siguranța și sustenabilitatea proiectului pe termen lung (60,7%)
  • conformitatea cu normele și standardele în vigoare (57,1%)
  • asigurarea calității proiectului dezvoltat (51,8%)
  • controlul direct asupra modului în care se comportă structura asset-ului (50%)

Servicii de monitorizare geotehnică și structurală. Importanța digitalizării

Importanța digitalizării serviciului de monitorizare și interesul pentru impactul schimbărilor climatice asupra mediului construit: în creștere pentru industria de construcții.

Cercetarea, la care au răspuns unii dintre cei mai importanți profesioniști din industria de construcții, mai arată și că 82,1% dintre specialiștii din domeniu susțin că integrarea tehnologiei în programul de monitorizare geotehnică și structurală este un beneficiu important pentru ei.

Printre cele mai des amintite motive pentru integrarea unei componente digitale în programul de monitorizare – au fost:

  • posibilitatea de informare în timp real cu privire la datele importante din proiect (78,6%)
  • alertarea referitoare la pericolele imediate ce amenință structura (76,8%)
  • transparența, siguranța și corectitudinea datelor colectate din teren (50%)
  • accesul tuturor părților implicate în proiect la date esențiale despre starea acestuia (48%)

Monitorizarea riscurilor climatice

Analiza mai arată și un interes ridicat față de monitorizarea riscurilor climatice și a impactului acestora asupra proiectelor de construcții, lucru valabil pentru 67,9% dintre cei chestionați.

„E un motiv de bucurie pentru noi să vedem că, după ani de zile în care am discutat despre importanța sănătății structurale pe termen lung a mediului construit, tot mai mulți factori de decizie din industrie se uită cu mult mai mare atenție spre toată durata de viață a proiectelor. Mai mult, că iau în calcul modalități inovatoare și mult mai eficiente de a monitoriza proiectele în care sunt implicați, cum ar fi soluțiile digitale. Este o evoluție impresionantă a perspectivei industriei noastre, pe care vrem să o remarcăm și să o aplaudăm.

Deși cu siguranță mai este loc de multe schimbări de percepție, cred că este timpul ca ceea ce se întâmplă în România să se alinieze cu standardele, modul de lucru și performanța tehnologiei care sunt deja o regulă în alte țări, iar asta se va reflecta într-o infrastructură mai sigură, în construcții mai performante și în general într-o calitate mai mare a patrimoniului construit”, a declarat Mariana Garștea, CEO Sixense România, inițiatorul analizei.

 

Servicii de monitorizare geotehnică și structurală. Scenarii de utilizare

Creșterea interesului pentru utilizarea monitorizării structurale și geotehnice pe toată durata de viață a unui proiect de construcții se remarcă și în scenariile de utilizare ale acestui serviciu.

32,1% dintre cei chestionați declară că se folosesc de monitorizare preponderent în etapa de execuție, pentru monitorizarea construcțiilor învecinate. Un procent semnificativ, 23,2%, declară că se folosesc de monitorizare atât în etapa de execuție, cât și în cea de exploatare. Același procent este valabil și pentru cei care utilizează monitorizarea în etapa de execuție, pentru siguranța șantierului și a construcției nou dezvoltate. 17,9% dintre cei chestionați folosesc monitorizarea strict pentru etapa de exploatare a unui asset.

Pentru o majoritate importantă (91,1%) criteriul sănătății structurale este un factor pe care-l iau în considerare încă din etapa de planificare și dezvoltare a unui proiect de construcții, conform analizei realizate de Sixense România.

Citește și Câte locuințe s-au construit în prima jumătate a anului 2022?