Asiguraţii care nu pot prezenta sau utiliza cardul naţional de sănătate vor beneficia de servicii medicale şi de la 1 mai, chiar dacă de la această dată utilizarea cadului devine obligatorie, conform CNAS.
“Principala preocupare a CNAS este de a garanta accesul la servicii medicale pentru toate persoanele asigurate. În acest sens, au fost semnate două acte normative, Ordinul Ministrului Sănătăţii şi al Preşedintelui CNAS nr. 557/246/2015 şi Ordinul Preşedintelui CNAS nr.248/2015 care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate”, au afirmat reprezentanţii Casei Naţionale de Asogurări de Sănătate. .
Conform acestor acte normative, asiguraţii care nu pot prezenta sau utiliza cardul naţional de sănătate vor beneficia de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale începând cu data de 1 mai .
“Pacienţii, prin intermediul reprezentanţilor săi, ne-au asigurat în nenumărate rânduri că apreciază ca fiind un lucru pozitiv şi necesar pentru sistem introducerea cardului de sănătate”, au mai spus oficialii CNAS.
Conform sursei citate, acest proiect are rolul de a gestiona şi transparentiza modul de utilizare a fondurilor din sistemul de sănătate, în beneficiul asiguraţilor.
“Prin implementarea acestui proiect, vom obţine ca rezultat utilizarea fondului constituit din contribuţia asiguraţilor doar pentru servicii reale de sănătate. Un sistem care se doreşte performant presupune reguli şi proceduri pe care toţi cei care fac parte sau interacţionează cu sistemul trebuie să le respecte”, potrivit CNAS.
Încă de la finalul anului trecut, CNAS a recomandat asiguraţilor care au intrat în posesia cardului de sănătate să se prezinte cu el ori de câte ori solicită un serviciu medical, iar furnizorilor să înceapă să utilizeze cardul de sănătate şi cititoarele pentru a depista şi a rezolva orice problemă de funcţionare care apare.
În plus, CNAS admite că există unele probleme reale de funcţionare a sistemului cardului de sănătate şi va gasi soluţii pentru a le rezolva. “Facem un nou apel la furnizorii de servicii medicale ca în momentul în care există asemenea probleme, acestea să fie semnalate în cel mai scurt timp la centrul de asistenţă, pentru a oferi suportul necesar pentru remedierea lor”, spune Casa de Asigurări de Sănătate.
Cea mai frecventă problemă identificată în funcţionarea cardului de sănătate a apărut la furnizorii de servicii medicale care utilizează alt soft decât cel pus la dispoziţie în mod gratuit de CNAS. Acesta a fost motivul pentru care CNAS a invitat dezvoltatorii de soft la o serie de întâlniri pentru a oferi detalii despre modul în care se poate realiza compatibilizarea softurilor achiziţionate de furnizori cu sistemul cardului de sănătate.
“În această perioadă, prin eforturile comune ale caselor de asigurări şi ale furnizorilor de servicii medicale, trebuie să ne asigurăm că nu creăm disconfort asiguraţilor care apelează la servicii medicale în perioada de demarare a cardului de sănătate”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.