Stiri: Social

Sf. Constantin și Elena 2024.

Sf. Constantin și Elena 2024: Tradiții și obiceiuri

16.05.2024

Sf. Constantin și Elena 2024. Sfinții Împărați Constantin și Elena se sărbătoresc anual pe data de 21 mai. Această sărbătoare aduce după sine și o serie de tradiții și obiceiuri păstrate în cultura populară românească.

Tradiții de Sf. Constantin și Elena 2024

În această zi se spune că păsările își învață puii să zboare. De aceea, în popor se evită munca la câmp, mai ales lucrările care ar putea deranja păsările.

Oamenii se roagă Sfinților Constantin și Elena pentru a-și proteja recoltele de grindină, ploi torențiale sau insecte dăunătoare.

De asemenea, se spune că tot în această zi are loc alegerea baciului (șeful ciobanilor) și stabilirea amplasamentului stânilor (fermelor) pentru sezonul estival.

Seara dinaintea zilei de 21 mai, cunoscută ca Noaptea Sânzienelor, este asociată cu obiceiuri de dragoste pentru fetele nemăritate, care își pot afla ursitul prin diverse ritualuri.

Se crede că ziua Sfinților Constantin și Elena este un moment bun pentru a lăsa deoparte supărările și a te împăca cu cei cu care ai avut neînțelegeri.

1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica

Aproximativ 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica, cele mai multe fiind femei cu numele Elena, Ileana, Lenuţa, Constanţa, Constantina, Leana şi Nuţi. Majoritatea bărbaţilor se numesc Constantin, în timp ce alţii poartă numele Costel, Costică, Costin, Costinel, Costi şi Costeluş.

Citește și Inflația în aprilie 2024: Datele anunțate de INS