Finante

Viitorul pietei muncii este remote

Cum să conduci o echipă remote?

01.10.2020

Sfaturi pentru manegeri. Există o serie de studii care demonstrează că, dacă este implementată corespunzător, munca la distanţă poate fi eficientă. În contextul actual, munca remote a devenit mai mult decât o tendinţă, fiind o necesitate pentru multe companii. Încă din luna martie, extrem de mulţi manageri s-au trezit în situaţia în care trebuie să gestioneze o echipă care munceşte de acasă.

Relaţiile la distanţă, atât cele personale, cât şi cele profesionale, nu sunt deloc uşoare. Însă, odată cu evoluţia tehnologiei, munca faţă în faţă devine din ce în ce mai puţin populară, mai ales că informaţiile şi resursele unei companii pot fi acum accesate din orice colţ al lumii.

Sfaturi pentru manageri. Relaţiile la distanţă, atât cele personale, cât şi cele profesionale, nu sunt deloc uşoare

În prezent, la nivel mondial, companiile adoptă munca remote, iar gestionarea echipelor la distanță este o responsabilitate dificilă pentru un manager. Printre multele sarcini, misiunea lui este să ghideze şi să sprijine membrii echipei, ceea ce reprezintă o provocare.

Multe firme se îndoiesc de eficienţa muncii la distanţă, însă performanţa nu este, uneori, deloc influeţată de faptul că oamenii lucrează din acelaşi birou.

Sfaturi pentru manageri. Provocări

Munca remote aduce o serie de provocări care ţin de managementul proiectelor, gestionarea echipelor și livrarea proiectelor la timp. Printre provocările care apar în cazul remote work se numără: lipsa unor instrumente de comunicare potrivite, alocarea de resurse necesare pentru un proiect, respectarea programului, dificultatea de a urmări performanţa angajaţilor şi lipsa de colaborare în cadrul echipei.

Studiile arată că munca la distanţă este eficientă

Cu toate acestea, există o serie de studii care demonstrează că munca la distanţă este extrem de eficientă. Astfel, un sondaj realizat de ConnectSolutions indică faptul că 30% din angajaţii care lucrează de acasă reușesc să realizeze mai multe sarcini într-un timp mai scurt, iar 82% spun că au un nivel mai scăzut de stres atunci când lucrează de acasă.

Sfaturi pentru manageri. 30% din angajaţii care lucrează de acasă reușesc să realizeze mai multe sarcini într-un timp mai scurt.

Aşadar, ce puteţi face pentru ca managementul unei echipe să fie performant, chiar şi la distanţă?

Sfaturi pentru manageri. Utilizaţi instrumente performante de lucru la distanţă

Folosirea unor instrumente adecvate va ajuta la organizarea muncii remote și la menținerea tuturor în aceeaşi direcţie. Aşadar, cel mai indicat este să folosiţi aplicaţii specializate pentru remote work atât pentru chat, gestionarea sarcinilor, verificarea salariaților, programarea întâlnirilor şi a deadline-urilor, gestionarea proiectelor și multe altele.

Sfaturi pentru manageri. Încurajaţi colaborarea între membrii echipei

Colaborarea a fost mereu o parte importantă într-o echipă şi, de asemenea, una dintre cele mai mari probleme legate de munca la distanţă. Aşadar, când există muncă în echipă și colaborare, se pot realiza lucruri minunate, în timp ce lipsa de cooperare duce la proiecte mediocre.

Este de datoria managerului să determine membrii echipei să colaboreze astfel încât sarcinile primite de angajaţi să fie mai uşoare, iar rezultatul să fie unul optim.

Este de datoria managerului să determine membrii echipei să colaboreze pentru ca performanţa individuală să crească

Sfaturi pentru manageri. Comunicaţi cât de mult puteţi

Un manager trebuie să comunice prin video call cât mai des cu membrii echipei sale, fie la nivel de grup, fie individial. Echipa trebuie să îl vadă pe manager, iar managerul trebuie să fie în legătură permanentă cu echipa. În cadrul acestor „întâlniri”, indicat ar fi să stabiliţi agenda, să oferiţi feedback, să cereți opiniile membrilor echipei sau să le oferiţi ajutor dacă au nevoie.

Echipa trebuie să îl vadă pe manager, iar managerul trebuie să fie în legătură permanentă cu echipa

Sfaturi pentru manageri. Gestionaţi proiectele

Echipa trebuie să înţeleagă în mod clar ce trebuie să facă, cum şi până când să livreze un proiect. Estimările privind terminarea unui anumit proiect trebuie să fie discutate cu echipa, astfel încât aşteptările să fie unele realiste.

De asemenea, este important ca sarcinile fiecărui angajat să fie prezentate într-un mod clar şi fiecare salariat trebuie să înţeleagă care este contribuţia individuală la proiectul la care se lucrează.

Sfaturi pentru manageri. Concentrați-vă pe rezultate, nu pe activitate

Este imposibil să gestionați fiecare aspect al muncii efectuate de o echipă la distanță. Aşadar, nu încercaţi să faceţi acest lucru pentru că va fi aproape imposibil. În loc să vă concentrați asupra activității sau a orelor lucrate, concentrați-vă asupra rezultatelor și evaluaţi echipa în consecință.

Indicat ar fi să nu încercaţi să evaluaţi fiecare sarcină în parte a fiecărui angajat, ci să evaluaţi echipa în funcţie de rezultatele obţinute într-un termen mai lung

Sfaturi pentru manageri. Flexibilitate pentru angajaţi

Se spune că s-a încheiat era în care angajaţii începeau munca la ora 8 fix. De aceea, trebuie să oferiţi flexibilitate angajaţilor, însă în acelaşi timp să cereţi ca aceştia să fie productivi.

Prin urmare, aveți încredere în echipa pe care o conduceţi şi oferiţi-le libertatea să îşi aleagă perioada de muncă în care nivelul de productivitate este maxim. Efectele unui program flexibil nu se văd imediat, însă pe termen lung sunt excepţionale.

Sfaturi pentru manageri. Aveți încredere în angajaţii dumneavoastră şi oferiţi-le libertatea să îşi aleagă perioada de muncă în care nivelul de productivitate este maxim

Deşi pare greu să conduci o echipă de la distanţă, acest lucru nu este imposibil. Aşadar, încercaţi să aplicaţi aceste sfaturi şi veţi vedea că situaţia se poate schimba în bine, iar productivitatea angajaţilor să fie la fel de ridicată ca înainte de pandemie.

Citeşte şi Strategii de marketing pe durata pandemiei