Slide

Energie regenerabila

Sfaturi utile pentru facturi mai mici pe timp de iarnă

01.02.2014

Cum poți plăti mai puțin la utilități în timpul sezonului rece. Sezonul rece vine înotdeauna cu facturi mult mai ridicate, atât la lumină, pentru că petrecem mai mult timp în casă, cât și la gaze și la alte utilități. Există însă câteva sfaturi destul de simplu de luat în considerare care, odată ce devin obișnuință, scad simțitor cuantumul facturilor lunare pe timpul iernii.

Primul sfat este acela de a opri repartitoarele sau centrala atunci când nimeni nu este acasă. Întrucât pereții se încălzesc în perioada în care acestea sunt pornite și mențin o temperatură cât de cât constantă, nu este nevoie ca toate caloriferele să funcționeze atunci când consumatorii nu sunt în interiorul casei. În plus, specialiștii spun că doar un grad în minus scade factura la încălzire cu până la trei procente, așadar dacă vă veți obișnui să opriți termostatele sau măcar să le setați la o temperatură ceva mai joasă atunci când nimeni nu beneficiază de căldură acest lucru se va resimți serios la finalul lunii.

Mulți au tendința să crească simțitor temperatura pe timp de noapte, numai că cercetătorii de la Universitatea Lille (Franța) spun că un somn sănătos este unul într-o cameră unde numărul gradelor este situat între 16 și 19.

Izolarea ferestrelor cu garnituri speciale va limita pierderile de căldură. Aproape 30% din pierderi au loc din cauza spațiilor neizolate din casă, iar asta se traduce prin căldură mai puțină și facturi mai ridicate. Mai mult decât atât, specialiștii recomandă ca aerisirea spațiilor să se facă cu ferestrele și ușile larg deschise. Motivul este simplu: atunci când se deschid toate geamurile din casă aerisirea va dura mai puțin, așadar acestea vor fi închise mult mai repede, pe când dacă o fereastră este lăsată întredeschisă pe o perioadă foarte lungă de timp aerisirea are loc greoi, dar frigul se instalează rapid. Un alt truc este ca atunci când aerisiți casa să închideți căldura care oricum nu mai are niciun scop, întrucât frigul se instalează destul de rapid. O altă investiție care se poate dovedi destul de mare, dar ce se imortalizează în timp este izolarea întregii case, de la pereți, la acoperiș. Este demonstrat faptul că reducerile la facturi pot fi și de 50% în urma acestei investiții.

Atenție la locul în care sunt așezate radiatoarele și la aerisirea lor la momentele oportune! Acestea nu trebuie să fie acoperite cu niciun obiect sau material textil, înrucât acestea nu fac nimic altceva decât să blocheze schimbul de căldură și astfel să nu performeze la capacitatea lor maximă, fiind astfel nevoie de reglarea unei temperaturi mai mari pentru aceleași rezultate.

Alte sfaturi pentru facturi mai mici sunt legate de felul în care sunt poziționate electronicele și electrocasnicele în casă. Specialiștii spun că electocasnicele care răcesc, precum frigiderul, ar trebui să fie așezate la o distanță considerabilă de toate sursele de căldură pentru a evita producerea efectului de seră în încăperile vizate.

Și factura la curent electric se poate reduce simțitor, în cazul în care sunt respectate anumite reguli simple. De exemplu, chiar dacă becurile tradiționale au fost înlocuite de mai bine de un an cu cele economice pe rafturile supermarket-urilor și magazinelor de profil, nu sunt puțini cei care nu au schimbat toate becurile din locuințe. Prețul lor este un pic mai ridicat, dar faptul că au o durată de viață mai îndelungată și consumul lor redus vor face ca investiția să fie una rapid echivalată de beneficiile aduse de acestea.

O altă metodă prin care se poate micșora factura la curent electric este alegerea cu atenție a puterii becurilor. Există multe încăperi sau locuri din locuință unde nu sunt necesare becuri cu putere ridicată și astfel ele pot fi înlocuite fără probleme cu unele care oferă un nivel de lumină necesar, dar au o putere mult mai redusă.

Nu în ultimul rând, toate aparatele care sunt lăsate în stand-by, precum radioul ori cuptorul cu microunde, consumă curent în ciuda faptului că nu sunt utilizate de nimeni o perioadă lungă de timp, așadar este recomandat ca acestea să fie stinse și neconectate la priză. Nici măcar despre încărcatoarele de telefon sau de laptop care sunt lăsate în priză deși device-urile nu sunt conectate la cabluri nu putem spune că nu consumă energie electrică, așadar sfatul este ca și acestea să fie deconectate din prize atunci când nu sunt folosite.

Nu uitați nici să opriți lumina atunci când nimeni nu este în cameră, deși pare o soluție care nu aduce o reducere foarte mare, rezultatele se vor simți la final de lună.

De asemenea, alegerea aparatelor electrocasnice care sunt încadrate într-o clasă energetică superioară este cea mai bună, spun specialiștii. Costurile un pic mai ridicate vor fi rapid amortizate prin facturi mici.

Dacă se vor respecta cât mai multe dintre sfaturile de mai sus se poate ajunge la o reducere a costurilor facturilor și de peste 5%, procent care înseamnă o reducere serioasă pe timpul sezonului rece.

Și administratorii clădirilor de birouri pot informa angajații cu privire la modalitățile prin care se pot face reduceri la facturile de întreținere. De la stick-ere prin care salariații sunt rugați să oprească apa sau să închidă lumina în sălile de ședințe unde nu sunt prezenți colegii lor, până la mici ședințe de informare, prin care aceștia sunt rugați să fie mai atenți, toate acestea vor conta la finalul lunii atunci când este perioada de plată pentru facturile la utilități.