Siguranta alimentara - regulament european

Siguranța alimentară. Noi măsuri adoptate de Parlamentul European

18.04.2019

Siguranța alimentară. Parlamentul European a adoptat noi măsuri pentru a spori încrederea consumatorilor. Astfel, instituția a aprobat noile reglementări (cu 603 voturi pentru, 17 împotrivă și 27 abțineri), convenite deja informal cu miniștrii UE, menite să asigure că procedura de evaluare a riscurilor în domeniul siguranței alimentare este mai fiabilă, mai transparentă și mai obiectivă.

Siguranța alimentară. Un registru european al studiilor comandate

Reglementările vor crea un registru european al studiilor comandate. Acest lucru este necesar pentru a garanta că  întreprinderile care cer o autorizație furnizează toate informațiile relevante și nu țin în secret studiile nefavorabile. Mai exact, registrul va permite Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA):

  • să facă publice studiile existente,
  • să identifice datele științifice relevante
  • să asigure acuratețea cercetării.

Siguranța alimentară.  Toate informațiile relevante, dezvăluite

Solicitanții trebuie să dezvăluie toate informațiile relevante pentru evaluarea gradului de siguranță. Totuși, anumite informații, cum ar fi procesul de fabricație sau de producție, pot fi păstrate confidențiale.

Noile măsuri susțin, de asemenea, punerea în aplicare a unei noi proceduri de consultare, care să permită EFSA să ofere consiliere solicitanților cu privire la modalitatea corectă de depunere a cererii de autorizare, făcând întregul proces mai fiabil.

Siguranța alimentară. Un proces decizional bazat pe dovezi științifice

Raportorul Pilar Ayuso, (EPP,Spania) a declarat: „Acest acord ne permite să avem un proces decizional bazat pe dovezi științifice, pentru a garanta un nivel ridicat de siguranță și sănătate publică în Europa, îmbunătățind în același timp încrederea publicului și transparența în procesul de luare a deciziilor”.

Noile reguli europene abordează îngrijorările exprimate printr-o inițiativă cetățenească europeană cu privire la glifosat.

De asemenea, acestea vin ca urmare a exercițiului de verificare a adecvării legislației alimentare generale lansată în 2014 și finalizată în ianuarie 2018 de către Comisie.

Urmează ca miniștrii UE să adopte în mod formal textul, înainte de intrarea în vigoare.

Citește și Epidemia de gripă s-a încheiat! Numărul cazurilor de infecții respiratorii, în scădere

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Siguranța alimentară. Noi măsuri adoptate de Parlamentul European

  1. Pingback: Sos de usturoi KFC - magazine Kaufland | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.