Slide

Stiri: Social

Siguranţa în şcoli, o prioritate pentru Poliţia Română

17.02.2017

Pe parcursul anului școlar 2015-2016, nu s-au comis fapte cu pericol social deosebit sau care să aibă urmări grave din punct de vedere al vieţii sau integrităţii corporale a elevilor. Pentru al treilea an consecutiv, numărul infracțiunilor sesizate în zona adiacentă unităților de învățământ a scăzut, ultima reducere fiind de 11,5%.

„Siguranţa în şcoli reprezintă o prioritate pentru Poliţia Română, poliţiştii acordând sprijin de specialitate conducerilor unităţilor şcolare pentru asigurarea pazei în concordanţă cu prevederile legale în domeniu, pentru identificarea de soluţii eficiente de organizare a controlului accesului şi pentru asigurarea protecţiei electronice şi mecanice a căilor de acces în aceste instituţii”, potrivit sursei citate.

Pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a cadrelor didactice, pe parcursul anului de învăţământ 2015-2016, au acţionat în medie, lunar, peste 5.600 de polițiști, alături de jandarmi, poliţişti locali și alte forțe.

Pe parcursul anului școlar 2015-2016, nu s-au comis fapte cu pericol social deosebit sau care să aibă urmări grave din punct de vedere al vieţii sau integrităţii corporale a elevilor.

Pentru al treilea an consecutiv numărul infracțiunilor sesizate în zona adiacentă unităților de învățământ a scăzut. Astfel, în anul școlar 2015-2016 acestea s-au diminuat cu 11,5% faţă de anul de învăţământ precedent. De asemenea, în învățământul universitar, faptele penale sesizate au scăzut cu 9,5% față de anul universitar anterior.

Din totalul infracţiunilor sesizate, 93,3% au fost comise în şcoli, iar 6,7% în zona adiacentă acestora.

Fiecare unitate de învăţământ aflată în zona de competenţă a unităţilor de poliţie a fost inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei, asigurându-se, totodată, supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor.

De asemenea, au fost efectuate patrulări în zona şcolilor şi în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care sunt frecventate de copii.

Totodată, au fost controlate unităţile economice din zona adiacentă unităţilor de învăţământ cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor.