Stiri: Sanatate

Organizare INSP.

Ce este variola maimuţei, virusul care se răspândeşte în mai multe ţări europene? Principalele simptome

23.05.2022

Simptome variola maimuţei. Mai multe țări din regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au raportat cazuri confirmate sau probabile de variolă a maimuţei (monkeypox) de la începutul lunii mai 2022.

Conform Ministerului Sănătăţii, acesta nu este un eveniment obișnuit. În afară de unul, toate celelalte cazuri raportate recent nu au călătorit într-o zonă endemică. Acest lucru este neobișnuit și de aceea sunt în curs de desfășurare investigații suplimentare pentru a determina sursa probabilă și amploarea infecției pentru a limita răspândirea ulterioară.

Simptome variola maimuţei. Testare şi prevenire

OMS colaborează cu țările în cauză, facilitând schimbul de informații și sprijinind supravegherea, testarea, prevenirea infecțiilor, managementul clinic, comunicarea riscurilor și implicarea comunității.

Oricine are contact apropiat cu cineva cu variola maimuţei se poate infecta. Este important să înțelegeți că variola maimuţei nu se răspândește cu ușurință între oameni, ci necesită un contact apropiat. Majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinicile pentru boli cu transmitere sexuală unde au fost testaţi negativ pentru infecții cu transmitere sexuală obişnuite.

Simptomele pot fi ușoare sau severe

Simptomele pot fi ușoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului. Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat erupții cutanate și leziuni la nivelul organelor genitale și anusului. Erupția cutanată sau leziunile pot fi însoțite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor. Majoritatea pacienților se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament.

Orice persoană care prezintă o erupție cutanată neobișnuită ar trebui să consulte medicul.

Orice pacient cu suspiciune de variola maimuţei trebuie investigat și izolat în timpul perioadelor infecțioase presupuse și cunoscute, adică în timpul stadiilor prodromale și cu erupții cutanate ale bolii.

Urmărirea în timp util a contacților, măsurile de supraveghere și comunicarea riscurilor între furnizorii de servicii medicale sunt destinate prevenirii apariției altor cazuri și gestionării eficace a epidemiei actuale.

Ce este variola maimuţei?

Variola maimuţei este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană.

Este cauzată de virusul variolei maimuţei, care aparține familiei ortopoxvirusului.

Există două tipuri de virus variolei maimuţei, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală). Deși tipul vest-african al virusului variolei maimuţei duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitată.

În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.

Cazuri înregistrate în Portugalia, Spania, Suedia și Marea Britanie

Cel puțin patru țări din regiunea europeană au raportat până în prezent cazuri confirmate sau suspectate de variola maimuţei:

  • Portugalia
  • Spania
  • Suedia
  • Marea Britanie

Cazuri au fost raportate și în Canada și Statele Unite.

Simptome variola maimuţei. Primele semne ale infecţiei

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Cum se răspândește virusul?

Variola maimuţei nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură; și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuţei sau contact prelungit cu obiecte contaminate.

Perioada de incubație pentru variola maimuţei este de obicei de la 6 la 13 zile. Variola maimuţei necesită, de obicei, un contact personal strâns cu o persoană simptomatică infectată. Boala este adesea auto-limitantă, cu simptome ce dispar spontan în 14 la 21 de zile.

Citeşte şi Cele mai bune aplicaţii care te ajută să fii sănătos