Stiri: Sanatate

simptomele unei raceli

Descoperire neaşteptată: De ce sunt influenţate simptomele unei răceli?

28.09.2018

Multă lume se întreabă de ce se simt atât de rău cîn cazul unei răceli, în condiţiile în care unele persoane care au luat răceala de la ele se simt mult mai bine. Oamenii de ştiinţă au reuşit să afle răspunsul! Mai exact, este vorba de bacteriile care trăiesc în nasul nostru. Ştim că sunt înfricoşător, dar avem o serie de bacterii care trăiesc în nasul nostru. În plus, există o corelaţie între acestea şi tipul sau severitatea simptomelor pe care le avem când suntem răciţi.

Simptomele unei răceli. Stafilococii din nas

De exemplu, persoanele ale căror nasuri sunt „bogate” în bacterii Staphylococcus (numite şi stafilococi) au avut mai multe simptome nazale severe atunci când sunt răcite, decât cei care au mai puţine bacterii, indică un nou studiu. Se întâmplă acest lucru în ciuda faptului că răceala lor este cauzată de exact aceeași tulpină de virus.

Analizând datele medicale ale mai multor persoane, cercetătorii au descoperit că există şase tipuri de bacterii în nasul lor. Şi tipurile acestea de bacterii sunt direct asociate cu severitatea simptomelor unei răceli.

Descoperirea a surprins chiar și cercetătorii care au făcut-o. Cercetarea a fost realizată în cadrul Şcolii de Medicină a Universităţii Virginia din Statele Unite.

Simptomele unei răceli. Rolul nasului nostru

Microorganismele care trăiesc în nas nu provoacă temperatură. Febra este un răspuns la virusul contactat, desigur. Cercetătorii nu pot spune într-un mod clar dacă nasul nostru este de fapt responsabil pentru diferențele de severitate ale simptomelor unei răceli. Pentru a identifica cu exactitate acest lucru, este nevoie de mai multe cercetări.

Medicii spun că ceea ce au descoperit ei este, pur şi simplu, o legătură.
Aşadar, ei spun că nasul nostru poate fi atât cauza, cât şi efectul simptomelor severe ale unei răceli.

De exemplu, genele noastre pot fi responsabile pentru „compoziţia” microbiană a nasului. De asemenea, ele pot avea o influenţă şi asupra virusului răcelii. Poate fi însă mai complicat decât atât. Astfel, este posibil ca diferite condiţii de mediu să ne influenţeze microbioza nazală. Aici pot fi incluse şi alergiile sau gradul de poluare al localităţii în care locuim.

Pe lângă acest subiect, oamenii de ştiinţă au vrut să afle dacă probioticele ar putea duce la o îmbunătăţire a simptomelor răcelii sau dacă pot influenţa compoziţia microbiană nazală. Răspunsul lor a fost: Nu.

În cadrul cercetării au fost analizaţi 152 de pacienţi. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Scientific Reports.

Citeşte şi Programul wireless în şcoli: Ministerul Educaţiei anunţă o investiţie de 210 milioane lei