Stiri: Finante

Sindicatul FNGCIMM, împotriva politizării instituțiilor de stat

01.09.2015

Acțiunea Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX de solidarizare cu angajații ROMATSA se bucură de susținerea sindicatului Garantare al salariaților Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.

Similar cu cazul ROMATSA FNGCIMM se identifică precum o societate cu capital de stat al cărei manager a fost numit în funcție prin diverse criterii politice, începând cu luna noiembrie a anului 2013. Conform Sindicatului FNGCIMM la aproape doi ani de la numirea managerului, care, susțin sindicaliștii, nu deține experiența necesară pentru a face față cerințelor postului, acesta nu vine cu niciun fel de contribuție pozitivă la bunul mers al societății pe care o conduce.

În cazul Fondului Național de Garantarea a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii numirile pe ordin politic au dus la o lipsă acută de asumare a responsabilităților manageriale, o schimbare a tot ceea ce s-a construit în anii anteriori, cât și acțiuni incorecte față de vechii  angajați. Astfel, consecințele acestor efecte au dus la scăderea cu peste 50 de procente comparativ cu anul 2013 a susținerilor acordate Întreprinderilor Mici și Mijlocii prin garanțiile emise. Prognoza spune că acest trend va continua și anii ce urmează să vină.

Sindicaliștii Fondului Național de Garantare a Creditelor consideră că la societatea pe care o reprezintă  nu s-au pus în aplicare prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr 109/2011, referitoare la guvernanța corporativă pentru întreprinderi publice.  Numirea unui manager cu experiență suficientă ar fi avut un cuvânt de spus vizavi de susținerea accesului la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii. De asemenea, imaginea instituției nu ar fi fost afectată și ar fi rămas format drept una cu o reputație serioasă și de încredere pentru partenerii din segmentul bancar. Reputația menționată de sindicaliștii FNGCIMM a fost câștigată în zece ani de activitate a instituției.