Stiri: IT&C

Sistec a câștigat contractul pentru digitalizarea actelor de stare civilă din Moldova

17.09.2014

Sistec, împreună cu două companii partenere de pe piața locală, au câștigat la finalul lunii iulie 2014 o licitație ce presupune digitalizează fondului de arhivă a actelor de stare civilă din Republica Moldova. Astfel, compania românească trece în format electronic9 milioane de pagini, ce reprezintă acte de stare civilă din perioada sovietică și contemporană.

Procesul de digitalizare a arhivei actelor de stare civilă din Republica Moldova a început în urmă cu mai bine de un an, când o companie originară din Estonia a câștigat licitația pentru a digitaliza 4 milioane de acte de stare civilă de dinainte de 1944.

Arhiva Serviciului de Stare Civilă cuprinde 20 de milioane de acte, o parte dintre acestea fiind digitale din start.

“Experiența pe care am avut-o cu această licitație a fost una de excepție, dat fiind faptul că am găsit, în Republica Moldova, oameni capabili să ofere soluții tehnologice moderne pentru îmbunătățirea calității serviciilor guvernamentale oferite cetățenilor țării. Prin digitizarea arhivei de stare civilă din perioada sovietică și contemporană va fi redus timpul petrecut la ghișee și va crește ritmul de furnizare a serviciilor”, a declarat Radu Dinescu, Managing Director Sistec Confidențial.

Practic, trecerea în format electronic a arhivei actelor de stare civilă presupune scanarea, introducerea metadatelor, verificarea calității informațiilor preluate și, în final, transferul acestora în MCloud,  platforma de cloud computing a Republicii Moldova. Sistec va realiza acest lucru pentru actele emise după anul 1944 folosind forța de muncă locală.

În afară de echipa din Republica Moldova, Sistec va aduce din România resurse tehnologice  și coordonatori operaționali care să se ocupe de acest proces.