Stiri: Social

„Sistem Alert”, aplicația pentru avertizarea populației înaintea situațiilor de risc major

19.09.2017

Premierul Mihai Tudose a cerut ieri implementarea în cel mai scurt timp a unui sistem integrat de alertare a populației în situații de risc major, prin mesaj de urgență transmis pe telefonul mobil. „Sistem Alert” va fi dezvoltat și implementat de ANCOM, IGSU, STS în colaborare cu operatorii de telefonie.

Soluțiile tehnice vor fi stabilite în cadrul unui grup de lucru constituit din reprezentanți și experți ai entităților menționate, care a avzt prima întâlnire pe 18 septembrie.

„Sistem Alert” va funcționa prin transmiterea unor mesaje de alertă specifice transmise abonaților pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, după modelul celor deja existente și funcționale în alte state europene. Alertele vor fi emise în funcție de situațiile de urgență apărute la nivel regional — fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamități și situații de risc.

În paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică și pregătire a populației pentru utilizarea acestui sistem.