Stiri: Social

Sistem de monitorizare turistică, implementat în țara Hațegului – Retezat

19.08.2016

În destinația de ecoturism Țara Hațegului — Retezat se implementează în premieră un program integrat de monitorizare turistică. Acest program va monitoriza pe parcursul sezonului turistic 2016-2017 parametri cantitativi și calitativi ai fenomenului turistic în cadrul destinației, precum durata medie de sejur, sezonalitate, utilizarea diverselor atracții turistice, impactul economic al turismului și atitudinea localnicilor față de turism.

Programul de monitorizare va conține metode diverse de colectare de informații reale direct de la sursă prin interviuri aplicate atât turiștilor, cât și localnicilor.

Se vor realiza evaluări cantitative ale numărului de turiști într-o rețea de puncte la nivelul destinației cu o atenție sporită asupra Parcului Național Retezat și Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului. Colectarea datelor se va face cu ajutorul Voluntarilor pentru Geoparc, a personalului Parcului Național Retezat și a echipelor de la Serviciul Public Salvamont Hunedoara.

„Această inițiativă a apărut din nevoia crucială de a avea date reale care să ne folosească în planificarea politicii de dezvoltare și marketing a destinației și a avea o imagine clară a impactul turismului asupra economiei locale, mediului social și a naturii”, a afirmat coordonatorul destinației, Anca Rusu (Asociația de Turism Retezat).

Datele rezultate vor fi utilizate în dimensionarea efortului de marketing sau în stabilirea nevoilor de dezvoltare a infrastructurii de vizitare.

„Astfel de monitorizări sunt extrem de importante a fi puse în practică la nivel de destinații turistice în România. Noi vom sprijini realizarea unei astfel de monitorizări la nivelul rețelei de destinații de ecoturism din România, folosind destinația Țara Hațegului — Retezat ca zonă pilot”, a declarat Bogdan Papuc, director al Asociației de Ecoturism din România (AER).