Sistemele de eficientizare energetică și Internetul lucrurilor

03.08.2018

IoT este rețeaua de obiecte fizice care au încorporată o tehnologie ce le permite să comunice și să interacționeze cu mediul extern. O soluție IoT este un produs/obiect mixat cu un serviciu, livrat având la bază o tehnologie ce folosește Internetul. Dintre dispozitivele cele mai cunoscute conectate la IoT din domeniul eficienței energetice putem aminti – senzori simpli, senzori mai complecși, dispozitive de acționare, controale logice programabile – care pot fi utilizate în clădiri rezidențiale, de birouri, în spații comerciale sau în spații industriale.

Aplicatiile IoT pot varia de la o simplă aplicație de monitorizare pentru măsurarea temperaturii într-o clădire, la o aplicație complexă pentru asigurarea automatizării energetice complete a unei facilități de producție industrială și pot transmite datele colectate la momente prestabilite sau în timp real.

Internetul Lucrurilor are un impact major asupra eficienței energetice, confirmând tendința clară pentru obiectele conectate.

“Beneficiile potențiale ale Internetului Lucrurilor în domeniul eficienței energetice sunt inestimabile, în special pentru utilizatorii finali și pentru integratori. Dispozitivele bazate pe IoT vor permite utilizatorilor acestei tehnologii să măsoare, să verifice și să adapteze rapid parametrii instalațiilor sau clădirilor în funcție de cerințele consumatorilor, de costul materiilor prime sau de prețurile la energie. Pentru integratorii de sisteme de eficiență energetică, IoT va îmbunătăți capacitatea de a răspunde nevoilor clienților, reducând rapid timpul de integrare și punere în funcțiune. Integratorii vor îmbunătăți capacitatea de întreținere a sistemelor, utilizând capacitatea de diagnosticare și reparare la distanță a dispozitivelor”, Lucian Anghel, Fondator și CEO, Timepal Romania și Facilities Management Services.

În concluzie, dezvoltările IoT din domeniul eficienței energetice oferă oportunități uriașe atât pentru actorii tradiționali – în cazul în care aceștia sunt capabili să creeze și să animeze comunități deschise – cât și pentru noi jucători și integratori care au din start avantajele acestor comunități, ca parte a modelelor lor de business.

 

Citiți și despre: