Sistemele de operare Apple nu sunt imune la amenințările de tip ransomware

02.12.2015

Sistemele OS X nu sunt imune la amenințări de tip ransomware, atrage atenţia Symantec. Astfel un virus concept denumit Mabouia confirmă că şi sistemele de operare ale Apple sunt vulnerabile la aceste atacuri informatice.

Amenințarea Mabouia ar putea fi folosită pentru dezvoltarea unui crypto ransomware funcțional pentru dispozitivele cu sisteme de operare OS X, conform cercetătorilor companiei. Atacurile de acest tip blochează accesul la computerul infectat prin criptarea fișierelor și solicită utilizatorului să plătească diferite sume de bani pentru a obține controlul asupra echipamentului.

Mabouia este o amenințare concept dezvoltată de cercetătorul brazilian în cibersecuritate Rafael Salema Marques cu obiectivul de a evidenţia faptul că sistemele OS X ale Apple, care au un nivel ridicat de securitate, nu sunt imune la ameninţări de tip ransomware. Cercetătorul a oferit Mabouia specialiștilor Symantec şi Apple pentru o analiză detaliată privind riscurile și impactul pe care o amenințare ransomware similară le-ar putea avea asupra sistemelor OS X.

Mabouia a fost detectat ca fiind un OSX.Ransomcrypt de către soluțiile de securitate ale companiei precum Symantec Endoint Protection, specialiștii Symantec confirmând faptul că amenințarea este funcţională.

Mabouia este primul caz bazat pe fişier pentru OS X, fiind un concept menit să demonstreze cât de ridicate sunt amenințările la care ar putea fi expuse calculatoarele cu aceste sisteme de operare. Sistemele OS X sunt considerate ca fiind printre cele mai sigure, numărul amenințărilor informatice create pentru acestea la nivel mondial până în prezent fiind redus.

Cu toate acestea, OS X a intrat deja în atenția atacatorilor informatici care au dezvoltat, spre exemplu, amenințări ransomware care să atace browserele acestor calculatoare. În 2013, cercetătorii au descoperit o astfel de amenințare care urmărea să infecteze, prin intermediul unui website, computerele care foloseau browserul Safari.

 

 

Citiți și despre: