Atacuri DDoS 2019

Sistemele de operare OS X și iOS, în atenţia infractorilor cibernetici

13.01.2015

Avansul numărului de utilizatori de dispozitive Apple a determinat infractorii cibernetici să acorde mai multă atenție sistemelor de operare OS X și iOS, aceștia riscând să-și piardă datele confidențiale și banii. Astfel, rezultatele unui studiu Kaspersky Lab, realizat în colaborare cu B2B International, arată că unul din patru utilizatori de desktop-uri Mac a fost vizat de un program malware în ultimul an.

Raportul indică și că 21% dintre aceste atacuri cibernetice au cauzat pierderi financiare, incluzând costurile achiziționării de software nou pentru a restabili sistemul sau costurile pentru specialiștii IT angajați să dezinfecteze dispozitivul.

Wirelurker, un troian recent descoperit este un exemplu de malware dezvoltat special pentru a ataca utilizatorii Apple.

Malware-ul a fost descărcat de peste 356.000 de ori

În cele șase luni anterioare detectării, malware-ul a fost descărcat de peste 356.000 de ori dintr-un magazin de aplicații alternativ, infectând, astfel, un număr semnificativ de computere. Wirelurker este unic datorită faptului că exploata vulnerabilități necunoscute pentru a infecta toate dispozitivele Apple iOS conectate la computerul compromis. Troianul putea infecta și dispozitivele care nu erau „jail-broken” dar care puteau descărca aplicații din terțe surse. Astfel, utilizatorii de OS X, un sistem de operare considerat sigur, au infectat dispozitivele care rulau iOS, un alt sistem de operare considerat sigur.

Totuși, virușii și alte tipuri de malware nu sunt singurele amenințări care vizează dispozitivele Mac. Atacurile împotriva rețelelor și fraudele online nu necesită instalarea unui software periculos pe dispozitivul victimei, atacurile de tipphishing încadrându-se, de asemenea, în această categorie.

Procentul utilizatorilor de OS X care s-au confruntat cu amenințări

Procentul utilizatorilor de OS X care s-au confruntat cu amenințări financiare este mai mare decât procentul atacurilor care au vizat numărul total de utilizatori. 51% dintre utilizatorii de computere care rulau OS X au afirmat că s-au confruntat cu amenințări cibernetice financiare în ultimul an, comparativ cu un procent de 43% de utilizatori în general.

Potrivit datelor, din numărul total de atacuri în alte sisteme de operare, procentul phishing-ului financiar a fost de 26%.

“Utilizatorii de OS X trebuie să fie atenți și la vulnerabilitățile din software-urile instalate pe dispozitivele lor. De exemplu, vulnerabilitatea ShellShock anunțată în septembrie 2014 permite unui infractor cibernetic să execute orice cod pe un computer, inclusiv un cod periculos. În cazul în care infractorii cibernetici descoperă aceste breșe de securitate înainteca producătorul să poată repara vulnerabilitatea, aceștia pot profita de situație pentru a-și atinge scopurile”, au spus specialiştii Kaspersky.

Astfel, aceştia precizează că niciun sistem nu poate fi considerat în totalitate protejat împotriva amenințărilor cibernetice, fiind necesare instrumente adiționale pentru a asigura securitatea online.

Citiți și despre: