Stiri: Social

Sistemul de educatie din Romania

Premieră în România: 350 de lideri din business s-au mobilizat pentru a moderniza sistemul de educaţie

11.12.2020

Sistemul de educaţie din România. Nu mai puţin de 350 de lideri din business, 150 de ambasadori și 13 camere de comerț și grupuri de afaceri, sute de directori, profesori și ONG-uri s-au întâlnit online în cea mai mare mobilizare de resurse pentru transformarea educației din România. Aceasta a fost găzduită în cadrul celei de-a patra ediții a Galei Premiilor pentru Directorii Anului 2020. Evenimentul a fost organizat de Asociația pentru Valori în Educație.

Sistemul de educaţie din România. Performanțe excepționale

Gala a adus din nou în prim plan, ca în fiecare an, munca și dedicarea directorilor de școli din România, prin premierea directorilor cu performanțe excepționale, printre care și Directorul Anului. Totodată, a fost prezentat atât un plan de scalare al impactului pentru programul Edu Networks – o alianță fondată de 9 ONG-uri din Educație, cât și modul în care companiile se pot implica pentru a susține modernizarea școlilor preuniversitare.

Niste Daniela a fost desemnată Directorul Anului 2020. Într-un an plin de provocări, frecvența școlii gimnaziale „Cornel Regman” din Daneș, Mureș a crescut pentru 320 de copii, dintre care 70% romi, iar abandonul școlar la nivel gimnazial a scăzut de la 50% la 20%. De asemenea, a inițiat construirea unei școli noi, facilitând parteneriate și securizând finanțări private.

Sistemul de educaţie din România. Împreună pentru educație

Asociația pentru Valori în Educație susține transformarea educației din România prin programe precum Academia de Leadership și Management Școlar, primul program de dezvoltare și creștere a abilităților de leadership și management dedicat directorilor de școli și grădinițe sau Edu Networks, un program de 4 ani în care o comunitate de specialiști în educație, business și 114 școli lucrează împreună pentru a face ca peste 64.000 de copii să vină cu drag la școală.

Alianța Edu Networks este fondată și finanțată de către 9 organizații relevante din educație: Ovid.Ro, Fundația Noi Orizonturi, Finnish Teacher Training Center, Asociaţia „Lectura şi Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice”, RBL, Teach for Romania, Școala de Valori și InfinitEdu.

„Doar lucrând împreună ONG-urile pot face schimb de valoare și contribui la dezvoltarea unor programe coerente, consistente și cu sens, care promovează relațiile pozitive în școală și repoziționează importanța plasării elevului și intereselor sale în centrul tuturor inițiativelor educaționale”, a afirmat Silvia Bogdan, Președinte Școala de Valori.

Sistemul de educaţie din România. Proiecte

Proiectele Asociației pentru Valori în Educație sunt susținute de companii și lideri din afaceri care cred în importanța educației pentru viitorul țării.

Liderii a trei companii mari care susțin deja Edu Networks au investit până în acest moment 1,2 milioane de euro în scalarea programelor de succes prin această alianță de ONG-uri. Cristina Hanganu de la Lidl a invitat și alte companii să se alăture acestui obiectiv.

„Modernizarea educației nu poate fi responsabilitatea unei singure organizații, a guvernului și nu poate fi realizată prin contribuția financiară a unei singure companii. Este nevoie de inteligență colectivă și colaborarea noastră, a tuturor,” este de părere Andreea Nistor, Director Executiv Asociația pentru Valori în Educație.

Invitaţie pentru companii

Companiile sunt invitate să se alăture și au mai multe metode la dispoziție prin care pot face acest lucru:

  • în calitate de mentor sau coach
  • oferind servicii profesionale in kind sau consultanță
  • prin susținerea unei burse pentru un director
  • prin susținerea financiară a unui cluster de școli

De asemenea, firmele pot redirecționa 20% din impozitul pe profit sau pot face donații IT pentru școli.

Scopul acestui eveniment este de a construi o rețea de companii care susțin modernizarea educației din România.

Citeşte şi Mersul Trenurilor 2021, schimbări importante. Anunţul făcut de CFR Călători