Sistemul de invatamant din Romania

Măsuri pentru debirocratizarea sistemului de învățământ din România

26.10.2018

Sistemul de învăţământ din România. Ministerul Educaţiei anunţă o serie de măsuri pentru debirocratizarea sistemului de învățământ din România. Instituţia a aprobat un ordin care aduce îmbunătățiri în privința încadrării personalului în regim de plata cu ora.

Conform modificărilor, învățătorii, institutorii şi profesorii pentru învățământul primar de la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale vor putea fi salarizaţi în regim de plată cu ora pentru cursurile care depăşesc numărul de ore prevăzute în planurile de învăţământ de la clasele cu predare în limba română.

Sistemul de învăţământ din România. Eliminarea unor obligaţii

De asemenea, a fost eliminată obligația ca învățătorii, institutorii şi profesorii pentru învățământul primar de la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale să desfășoare activităţi didactice la clasă în acelaşi timp cu profesorii de specialitate care predau la clasele respective educaţia fizică, limbile moderne şi religia. Ei pot beneficia de acest timp pentru a-şi completa pregătirea metodico-ştiinţifică.

Sistemul de învăţământ din România. Posturi didactice

În plus, a fost stabilită şi ordinea în care se ocupă posturile didactice de predare sau catedrele vacante şi rezervate în regim de plata cu ora.

Pentru anul școlar 2018-2019, rămân în vigoare prevederile Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic, aprobată prin ordinul de ministru nr. 5485/13.11.2017, unde încadrarea în regim de plata cu ora este reglementată prin articolele 94-96.

Sistemul de învăţământ din România. Fişele de activitate lunară

Ministrul interimar al Educaţiei, Rovana Plumb, a decis, în același timp, să elimine fișa de activitate lunară. Acest formular ce era cuprins în Anexa 3 a ordinului nr. 4165/24.07.2018. Astfel, activităţile urmează să fie evidențiate în condica de prezenţă a unității de învăţământ.

„Măsura transpune politica MEN de debirocratizare a sistemului de învățământ, cerință subliniată și de profesorii și învățătorii care au luat parte, alături de Rovana Plumb, la întâlnirea de lucru din data de 18 octombrie, la sediul MEN”, conform sursei citate.

Citeşte şi Mastercard și Carrefour România au lansat un programul „Plata în Rate”

 

 

Citiți și despre: