Stiri: Agricultura

Decontare energiei electrice pentru irigatii

Sistemul de irigaţii din România: Proiecte finanţate cu 30 milioane de euro

29.01.2021

Sistemul de irigaţii din România. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție intermediar etapa lunară 1, sesiunea 01/ 2020 pentru submăsura 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice” componenta infrastructură de irigații din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Valoarea fondurilor alocate proiectelor selectate pentru finanțare în această etapă se ridică la 30 de milioane de euro.

Sistemul de irigaţii din România. Proiecte de investiţii

În perioada aferentă acestei etape lunare, 1 – 30 iulie 2020, au fost depuse online, 95 de proiecte de investiții în infrastructura secundară de irigații, cu punctajul mai mare sau egal decât pragul de calitate lunar stabilit la 70 de puncte. Dintre acestea, prin acest raport intermediar 30 proiecte au fost selectate pentru finanțare, beneficiarii eligibili, respectiv Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI)1, urmând să primească fonduri nerambursabile de aproape 30 de milioane de euro. Un nou raport pentru selecția restului de proiecte se află în faza procedurală avansată.

Sistemul de irigaţii din România. Plăţi

Până la ora acuală, de la lansarea PNDR 2020, pentru modernizarea și adaptarea infrastructurii de irigații au fost depuse 632 de cereri de finanțare conforme. Prin acestea s-au solicitat peste 624 de milioane de euro. În urma evaluării și selecției cererilor de finanțare depuse la AFIR, au fost încheiate 462 de contracte în valoare de 398,6 milioane de euro. De asemenea, agenţia a plătit deja beneficiarilor proiectele de reabilitare a sistemului de irigații peste 222 de milioane de euro.

Fonduri nerambursabile

Fondurile europene acordate prin sM 4.3 – irigații sunt 100% nerambursabile. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 1 milion de euro. Prin proiect, beneficiarul poate realiza cheltuieli eligibile și poate achiziționa echipamente de irigat (în limita a maximum 30% din valoarea eligibilă a proiectului, din care s-a scăzut valoarea aferentă respectivelor echipamente de irigat).

Cheltuielile eligibile pentru sprijinul PNDR sunt reprezentate de:

  • modernizarea infrastructurii secundare de irigații
  • modernizareaa clădirilor aferente stațiilor de pompare de punere sub presiune și/ sau racordarea la utilități sisteme de contorizare a apei
  • construcția sau modernizarea bazinelor de colectare și stocare a apei de irigat.

Citeşte şi Legea salarizării 2021. Ministrul Muncii, decizie importantă