Românii ar putea fi puşi să aleagă între pensia de la stat şi cea privată. În ultimele lunii s-a tot discutat despre sistemul de pensii din România, mai precis despre pensiile de stat, pensiile private, Pilonul I de pensii, Pilonul II, dar şi despre problema deficitului fondului de pensii. Indiferent dacă românii vor fi puşi să aleagă între pensiile de la stat și pensiile private, Jurnalul de Afaceri și-a propus să vă ofere prin intermediul acestui articol toate informațiile de care aveți nevoie despre sistemul de pensii din România, astfel încât dumneavoastră să puteți lua o decizie bine documentată.
Structura sistemului din pensii din România.
Pilonul I – sistemul public de pensii
Pilonul II – fondurile de pensii administrate privat
Pilonul III – pensiile facultative
Sistemul de pensii din ţara noastră este structurat pe trei Piloni de pensii:
Pilonul I – pensiile de stat
Pilonul I sau sistemul public de pensii este reglementat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.
Sistemul public de pensii este unul de tip redistributiv, bazat pe solidaritatea între generaţii şi funcţionează conform principiului contributivităţii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se pe temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite, conform informaţiilor publicate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale din România.
În sistemul public de pensii se acordă următoarele categorii de pensii:
Pensia pentru limită de vârstă
Pensia anticipată
Pensia anticipată parţială
Pensia de invaliditate
Pensia de urmaş
Pensia reprezintă un drept acordat la cerere și are la bază plata contribuției de asigurări sociale pe o perioadă minimă de timp, expres prevăzută de lege în raport cu data nașterii celui care o solicită. Pentru a putea beneficia de o categorie de pensie, solicitantul trebuie să facă dovada îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege.
Începând cu data de 1 ianuarie 2016, sistemul de pensii militare de stat nu mai face parte din sistemul public de pensii, fiind reglementat ca sistem independent prin Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat
Cea mai mare problemă legată de pensiile de stat este reprezentată de deficitul existent, la ora actuală. Conform datelor oferite anul trecut de fostul ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, deficitul Fondului de pensii de stat a ajuns în 2017 la 14,1 miliarde de lei, iar în 2018 nivelul deficitului ar fi situat în jurul valorii de 17,2 miliarde de lei.
Pilonul II – pensiile private
Sistemul de pensii obligatorii administrate privat este reglementat prin Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, modificată şi completată de Legea nr. 23/2007. Pensia privată obligatorie a fost introdusă în urmă cu 10 ani, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau în 2018 până în 35 de ani și opțional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 și 45 de ani.
Baza de calcul, reținerea şi termenele de plată a contribuţiei la fondul de pensii administrat privat sunt aceleași cu cele stabilite pentru contribuţia de asigurări sociale.
La momentul începerii activității de colectare, respectiv în anul 2008, cuantumul contribuţiei a fost de 2% din baza de calcul. În termen de 10 ani de la începerea colectării, cota de contribuţie ar fi trebuit să se majoreze la 6%, însă la ora actuală reprezentanţii Guvernului au decis să reducă această contribuţie, urmând ca sistemul de pensii să fie, din nou, reformat.
Astfel, Guvernul a adoptat, la sfârşitul anului 2017, o ordonanţă de urgenţă care, începând cu anul 2018, reduce contribuţia la Pilonul II la 3,75% din salariile brute, de la 5,1%.
Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care reduce contribuţia la Pilonul II la 3,75% din salariile brute, începând cu anul 2018
Diferenţa dintre Pilonul II şi Pilonul III
Pilonul III de pensii este administrat în totalitate privat, însă acesta este opţional. Astfel, participarea la Pilonul II este obligatorie, în timp ce în cadrul Pilonului III este facultativă.
Pentru Pilonul II, contribuţia va fi colectată din contribuţia individuală de CAS, în timp ce pentru Pilonul III este vorba de o contribuţie distinctă care se va colecta din venitul salarial brut lunar al asiguratului.
Sistemul de pensii facultative administrate privat este reglementat prin Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative
Avertismentul specialiştilor
La începutul lunii aprilie, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că se are în vedere un mecanism pentru transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I. „Se creează un mecanism transparent, opţional, pentru ca aceia care doresc să meargă din Pilonul II către Pilonul I să poată să o facă având toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face în zona privată. Fiecare să ştie pe ce să se poată baza, să poată fi sigur că un randament mai bun îl poate găsi în această zonă a Pilonului II şi nu în alte zone”, a spus Eugen Teodorovici.
Însă în ceea ce priveşte posibilitatea ca populaţia României să aleagă la care din fonduri să fie livrată contribuţia, CFA România atrage atenţia că direcţionarea către bugetul de stat a contribuţiilor viitoare la Pilonul II de pensii ar avea un efect catastrofal pentru piaţa de capital.
De asemenea, potrivit APAPR – Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România, ceea ce se petrece în ţara noastră este foarte grav, în contextul în care angajații riscă să aibă sume cu 12,9% mai mici în contul personal, dupa 10 de ani de la implementarea Pilonului II.
Conform analiştilor financiari, principala diferenţă dintre sistemul de pensii de stat şi cel privat este că primul este un sistem de tip ‘pay-as-you-go’, adică banii reţinuţi acum de la cei care contribuie sunt utilizaţi pentru a plăti pensiile celor care se află deja la vârsta pensiei. Cel de-al doilea, Pilonul II, este un sistem finanţat – contribuţiile plătite în prezent sunt investite în numele participantului, urmând a fi returnate aceluiaşi participant sau moştenitorilor, împreună cu randamentul aferent, la vârsta pensionării.
La sfârşitul lunii februarie 2018, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 41,71 miliarde de lei, în creştere cu 25,73% faţă de nivelul de la 28 februarie 2017, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară
„Sunt mari semne de întrebare privind sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii. Este necesară rebalansarea proporţiei perioadei active în totalul vieţii, prin creşterea vârstei de pensionare şi stimularea economisirii. Consumăm mai mult decât veniturile. Un sistem obligatoriu de pensii care să transfere o parte din costul lunar suportat de angajat către un cont individual este o soluţie”, declară Alexandra Smedoiu, vicepreşedinte CFA România.