Stiri: Social

Pensia medie trimestrul III din 2022

Sistemul de pensionare din România, precar și instabil

04.09.2015

Un raport realizat de Banca Mondială și Comisia Europeană relevă faptul că la nivelul României sistemul de pensionare prezintă valori precare pentru viitorii pensionari. Potrivit acestui raport, persoanele care au acum între 30 și 35 de ani vor avea o pensie de stat în valoare de circa o treime din venitul lor actual.

Situația prezentată de Banca Mondială și Comisia Europeană nu este sumbră doar pentru România. Conform raportului făcut public și pentru alte țări din Uniunea Europeană veștile nu sunt mai bune. Cauza concretă a acestor previziuni este legată de disproporționalitatea piramidei demografice și numărul mic de persoane care lucrează cu forme legale pentru a întreține persoanele pensionate.

Estimările Comisiei Europene arată că speranța de viață după vârsta de pensionare, la nivelul României, este de 14,8 ani pentru bărbați și 17,9 ani pentru femei. În comparație, în alte state din Uniunea Europeană speranța medie de vârstă după pensionare este de 17,6 ani pentru bărbați și 21 de ani în cazul femeilor.

Conform aceluiași raport citat, numărul mediu al pensionarilor din Uniunea Europeană nu îl va depăși, în următorii ani, pe cel al persoanelor care lucrează cu forme legale. Pe de altă parte la nivelul țării noastre raportul nu va fi echitabil pentru următoarea perioadă. Datele spun că în România în prezent există 1,62 persoane care întrețin un pensionar muncind cu forme legale, urmând ca raportul să ajungă la 1,27 în anul 2050.

Pe de altă parte raportul scoate la iveală și faptul că nivelul veniturilor din România comparativ cu alte state europene nu este deloc egal. În țara noastră valoarea medie a unei pensii ajunge la 200 de euro, practic, de cinci ori mai puțin decât în Franța unde pensia medie atinge pragul de 1032 euro. În Spania, de exemplu, această valoare atinge 1021 euro iar în Grecia 882 euro pe lună.