Stiri: Companii

Sistemul Garanție-Returnare.

Sistemul Garanție-Returnare: Anunț important

03.06.2024

Sistemul Garanție-Returnare. Guvernul a aprobat Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

Un exemplu de bune practici

Sistemul Garanție-Returnare, un exemplu de bune practici privind sustenabilitatea și recuperarea ambalajelor, a fost astăzi modificat și îmbunătățit, la inițiativa Ministerului Mediului.

Va fi modificat termenul până la care produsele fără marcă SGR pot fi comercializate, astfel acestea vor putea fi introduse pe piață, respectiv comercializate, după caz, cel târziu până la data de 31 decembrie 2024, dată după care introducerea acestora pe piața națională, respectiv comercializarea lor este interzisă.

Garanția va fi restituită către consumatori

Garanția va fi restituită către consumatori sau utilizatorii finali, iar operatorii punctelor de returnare vor avea obligația de a prelua ambalajul în cadrul acestora, dacă ambalajul returnat respectă cumulativ următoarele condiții:

  • are aplicat marcajul care indică apartenența la SGR, respectiv simbolul reprezentativ şi codul de bare sau dacă acesta este vizibil ori lizibil; este returnat întreg și nu este degradat sau deformat astfel încât să se poată stabili apartenenţa la SGR
  • este golit în întregime de conținut
  • este returnat în termen de maximum 24 de luni de la data publicării pe pagina de internet a administratorului SGR a anunțului privind încetarea introducerii pe piaţă de către producător a produsului respectiv

Citește și Promovarea sustenabilității în agricultură: Strategia Corteva privind materialele de ambalare