Dezvoltarea medicinei: telemedicină, aplicații speciale și sisteme integrate. Inovațiile au permis, odată cu trecerea timpului, ca diferite sectoare să se dezvolte și să atingă un adevărat apogeu al activității și al rezultatelor.
Unul dintre domeniile oferit deseori drept exemplu este medicina, unde activitățile specialiștilor s-au schimbat atât de mult în ultimii ani încât tehnologia permite acum rezolvarea rapidă a unor probleme de sănătate care, până acum câțiva ani, păreau fără nicio soluție.
Telemedicina
Una dintre cele mai mari invenții ale tehnologiei în sectorul medical este telemedicina. Nu doar că ajută pacienții care se află la distanțe importante să aibă acces la servicii medicale, dar este soluția pentru cei care nu se pot deplasa la un cabinet medical să primească o opinie specializată și sfaturi importante de la cei în cauză. Nu în ultimul rând, telemedicina vine în ajutorul doctorilor care au nevoie de opinia sau îndrumarea unor medici din afara granițelor. Au existat multe cazuri în care operații complicate sau tratamente complexe au fost realizate de medici români, în parteneriat cu specialiști care ofereau informații de la mii de kilometri distanță.
Potrivit lui Raed Arafat, președintele Fundației SMURD, România este prima țară din Europa în ceea ce privește medicina. Peste 1.000 de mașini au deja sisteme de video-transmisie. Toate aceste ambulanțe au sisteme prin care se transmit imagini și videoclipuri, cu ajutorul cărora medicii află mai multe detalii despre cum ar trebui să acționeze în momente critice ale pacienților.
Proiectul prin care ambulanțele sunt dotare cu tablete a început în 2003 și este susținut de Vodafone România. La început, au fost doar 100 de mașini dotate cu astfel de sisteme. Acum, alte 85 de mașini se dorește să fie dotate cu tablete PC și tehnologii de ultimă generație, prin care cei din cadrul spitalelor primesc imagini cu pacienții și informații utile despre starea oamenilor înainte ca aceștia să ajungă la unitatea medicală. Mai mult decât atât, sistemele permit ca medicii să realizeze o serie de analize speciale, înainte ca ambulanța să ajungă cu pacientul la spital.
O premieră pentru telemedicină va avea loc peste 2 ani, odată cu Jocurile Olimpice din Rio de Janeiro. Oficialii au anunţat că toate sălile de operaţie din cadrul evenimentelor vor fi dotate cu roboţi de teleprezenţă. Medicii care nu-și pot însoți sportivii la Olimpiadă vor putea astfel oferi sfaturi personalizate chirurgilor brazilieni, în timpul posibilelor intervenții medicale.
Telefonul mobil și site-urile specializate
În timp ce telemedicina este utilizată la cazuri foarte importante, atunci când pacienții vor să se informeze rapid, dar complex, cu privire la simptomele unei posibile afecțiuni, ei au mereu la îndemână telefonul mobil sau site-urile specializate. Există website-uri care oferă detalii prețioase legate de orice problemă medicală și chiar și soluții pentru situațiile care nu necesită o vizită la doctor.
Și aplicațiile pentru mobil țin pasul cu dezvoltarea medicinei. Există o mulțime de aplicații care oferă informații valoroase în timp util celor interesați. De exemplu, aplicația Health Tap permite utilizatorilor să pună întrebări legate de un anumit simptom și să primească răspunsuri de la medici adevărați. Toți doctorii înregistrați sunt obligați să dovedească prin licențe speciale că sunt medici. O altă aplicație utilă este Medscape, care oferă un ghid complet despre medicamente, boli, programe de educație medicală și nu numai. Epocrates este o altă aplicație ce oferă informații detaliate despre medicamente, cum interacționează acestea și cum poate fi ajustat tratamentul în funcție de reacțiile pacienților.
Clinicile medicale private din România au început și ele să lanseze aplicații de mobil dedicate. Un exemplu este Regina Maria, care are propria aplicație pe care pacienții o pot utiliza pentru a realiza sau anula programări, a afla rapid rezultatele analizelor, dar și pentru a-și seta alarme destinate momentelor în care trebuie să-și ia medicamentele.
Roboți
În trecut era greu de crezut faptul că un robot poate afla mai rapid și mai precis un diagnostic al unui pacient. IBM a demonstrat însă că se poate, când a lansat computerul Watson, un robot care este astăzi prezent în mai multe clinici medicale din Statele Unite ale Americii și care este utilizat de medici pentru a oferi rapid informații corecte despre problemele de sănătate ale pacienților.
Oficialii din cadrul Wellpoint, un important furnizor de servicii medicale, spun că medicii cu experiență iau decizii exacte și corecte privind medicația pacienților în doar 50% dintre cazuri, în timp ce robotul realizat de IBM oferă date corecte în 90% dintre cazuri. Aceste date au fost făcute publice după o serie de teste, iar funcțiile robotului sunt îmbunătățite de la an la an, așadar medicii se așteaptă la rezultate din ce în ce mai bune.
Statisticile arată că Watson a analizat peste 600.000 de analize, pentru 25.000 de cazuri speciale și are stocate informațiile a peste 2 milioane de pagini de text, așadar cantitatea de informații din domeniul medical este una cu mult mai mare decât orice medic o poate avea. În plus, dat fiind faptul că robotul este folosit de medici, iar concluziile medicilor sunt reținute de acesta, el reține soluțiile impuse de medici și le oferă ulterior drept posibiltăți altor specialiști. Așadar, computerul analizează toate rezultatele analizelor, ia în calcul posibilele afecțiuni adverse și oferă în cele din urmă mai multe variante de scheme de tratament, lăsând, în cele din urmă, medicul să o aleagă pe cea mai bună. În cazul în care schema de tratament s-a dovedit a fi una nepotrivită pentru pacienți, aceste date sunt introduse din nou în sistem, iar robotul reține să nu mai recomande aceleași soluții altor pacienți cu simptome similare.
Desigur că un robot nu va putea prelua, integral, responsabilitățile unui medic. Tocmai de aceea, oficialii companiei IBM au declarat în nenumărate rânduri faptul că acest computer a fost realizat pentru informații mai clare și pentru a oferi un ajutor specialiștilor din domeniul medical, prin recomandări eficiente, nu pentru a înlocui responsabilitățile unui doctor.
IBM dorește ca Watson să devină un produs accesibil în viitor și să ajungă la câți mai mulți specialiști din domeniul medical din toată lumea.