Situatia femeilor in Romania

Situația femeilor în România: Cum reușesc să împace cariera cu familia?

06.03.2020

Situația femeilor în România. Majoritatea femeilor din România aleg să își sacrifice timpul de odihnă ca să aibă suficient timp pentru job și pentru familie. În plus, peste șase din zece femei petrec zilnic între două și șase ore cu sarcini legate de întreținerea casei și a familiei. Acestea se adaugă la cele 8 ore pe care le petrec la serviciu.

Situația femeilor în România. Responsabilități

Pentru a putea face față tuturor responsabilităților, opt din zece femei au afirmat că obișnuiesc să-și sacrifice timpul de odihnă și să se culce târziu în noapte, arată rezultatele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Totodată, șapte din zece angajate au afirmat că obișnuiesc să ia mesele în fugă sau chiar să rateze anumite mese.

În plus, 93%, femeile au răspuns că își sacrifică pasiunile personale pentru a avea suficient timp dedicat familiei.

Situația femeilor în România. O oră pe zi pentru relaxare

Astfel, cele mai multe angajate (51%) estimează că le rămâne cel mult o oră pe zi pentru a se relaxa, în timp ce 11% dintre femei spun că rămân cu zero timp liber doar pentru ele.

Două din trei angajate ar avea până la două ore în fiecare zi timp doar pentru ele, iar 8,7% spun că au până la patru ore pe zi timp liber.

Situația femeilor în România. Cele mai solicitante „joburi” ale casei

Topul celor mai solicitante activități pe care angajatele trebuie să le îndeplinească în fiecare zi, pe lângă jobul full time pe care îl au, este condus de:

  • prepararea și servirea mesei (peste 80% dintre respondente)
  • activitățile de curățenie (77% dintre angajate)
  • cumpărăturile (33%)
  • spălatul vaselor (30%)
  • spălatul rufelor și călcatul (28%).

Îngrijirea copiilor

Pe de altă parte, îngrijirea copiilor este o activitate mai puțin solicitantă în opinia celor mai multe femei, iar activități precum temele copiilor și activitățile extrașcolare sunt considerate a fi activități solicitante doar pentru 15% dintre respondente.

Situația femeilor în România. Ajutorul partenerului

Femeile resimt mai puternic povara acestor activități zilnice în condițiile în care doar 35% au afirmat că își împart timpul în mod egal cu partenerul pentru acestea.

Foarte puține (sub 5%) afirmă că soțul este cel care preia cea mai mare parte a sarcinilor.

Aproape patru din zece respondente susțin că partenerul suportă o parte mai mică decât ele din aceste responsabilități, iar 15% dintre femei au declarat că doar ele se ocupă de acestea.

În situația în care copilul este bolnav, cel mai adesea mamele sunt cele nevoite să își ia concediu.

Trei din zece femei au afirmat că rar se întâmplă ca partenerul să se învoiască în acest scop. În plus, aproape un sfert afirmă că acest lucru nu se întâmplă niciodată.

Citește și Topul celor mai doriți angajatori din România. Un studiu realizat de Universum Global și eJobs

 

 

Citiți și despre: