Stiri: Companii

SIVECO investește în proiectul Habitat

02.09.2015

SIVECO România va investi în proiectul Habitat dedicat cercetărilor arheologice și geologice care fac referire la trecutul societății și a condițiilor de mediu din trecut. Tema proiectului Habitat este reprezentat de reconstituirea societății preistorice. Inițiatorii proiectului pun în discuție cum trăiau oamenii în epocile străvechi și cum interacționatu aceștia cu mediul și resursele de materii prime.

În cadrul proiectului Habitat sunt angrenați specialiștii Institutului de Arheologie ”Vasile Pârvan” din Capitală și reprezentanții Institutului de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe din Cluj-Napoca. Relația dintre om și societate și mediul natural trebuie deslușite nu doar prin mijloace arheologice tradiționale, dar și pe un ansamblu de abordări variate, prin analize de tip pedologic, sedimentologic, palinologic și de structură.

Principalul obiectiv al proiectului îl reprezintă proiectarea, definirea, dezvoltarea și testarea modelului funcțional GIS (Sistem Informatic Geografic) cu specific arheologic pentru reconstituirea interacțiunilor comunităților umane cu mediul și cu sursele de materii prime. De acest lucru se vor ocupa specialiștii noștri. Vom afla care a fost dinamica habitatului de-a lungul mai multor epoci pre- și protoistorice (de la Paleolitic la cea de-a doua Epocă a Fierului), și vom putea defini structurile de ocupare, locuire și specializare, precum și adaptabilitatea comunităților umane într-un anumit spațiu și timp”, a declarat Manuela Enache, manager de proiect, SIVECO Romania.

Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” din București deține o contribuție importantă în cadrul proiectului Habitat. Instituția deține documentări arheologice extrem de bogate cât și cantități impresionante de materiale rezultate din săpături sistematice cât și personal calificat pentru a defini o idee generală despre epocile vizate în acest proiect.

Rezultatele proiectului Habitat vor fi diseminate sub formă de studii în diverse publicații care au impact la nivel național și internațional prin conferințe cu specialiști din domeniu.

Desfășurarea proiectului se întinde pe 30 de luni, urmând a se finaliza la 31.12.2016.