Compania derulează lucrări pentru construcția celei de-a două clădiri ca înălțime din țară. Activitatea companiei SKELA a început în anul 1995, sub numele de ALL ELECTRICS’95, iar la doar un an de la înființare monta deja prima hală pe structură metalică importată din Olanda.
Unul dintre cele mai importante momente din istoria companiei a fost acordul cu Shell România pentru construcția copertinelor și montajul semnalisticii luminoase din rețea de distribuție Shell din întreaga țară. În 2001 s-a decis începerea activității de fabricație a structurilor metalice în România, iar din acest moment compania a cunoscut o dezvoltare continuă.
Două noi linii de business au fost inaugurate. Prima a avut loc în 2004, când a fost lansată antrepriza generală pentru construcții pe structură metalică, de beton sau mixtă, iar a doua în 2010, când s-a decis inaugurarea unei linii dedicate halelor modulare pre-proiectare, un produs destinat sprijinirii producătorilor de energii regenerabile, societatea fiind implicată de asemenea în montarea primului parc fotovoltaic din țară.
Statistic, compania a executat în cei 20 de ani de activitate clădiri ce se întind pe o suprafață totală de aproximativ 190.000 de metri pătrați, cu o greutate totală de structură fabricată de circa 40.500 de tone, iar domeniile de activitate ale partenerilor de afaceri sunt unele diverse, de la petrol și gaze, logistică, retail, industrial, la agricultură, sportiv sau minier ori clădiri de birouri. „Aniversăm pe de o parte 20 de ani de <rezistență> și profesionalism într-o industrie foarte competitivă, pe de altă parte un moment al trecerii pe o treaptă superioară a existenței noastre: saltul de la <product level> la <brand level>. Acest an aniversar este marcat prin noua noastră identitate vizuală și printr-un eveniment aniversar dedicat angajaților, partenerilor și colaboratorilor noștri. Viziunea noastră este să fim constant printre top trei jucători de soluții integrate în structuri metalice din România și un furnizor important pe piața europeană”, ne-a declarat Laurențiu Stan, CEO SKELA.
Din ALL ELECTRICS’95 la SKELA
De curând, compania a început un proces de rebranding complex. Modificarea presupune o campanie elaborată, iar implementarea este doar la început. “Până la acest moment am implementat brandul SKELA, cu toate elementele vizuale aferente. Urmează să schimbăm și denumirea juridică a firmei din ALL ELECTRICS’95 SRL în SKELA STRUCTURES SRL. Am simțit nevoia să creăm o nouă identitate vizuală, care să ne reprezinte mai bine atât ca nume, cât și slogan, o identitate care să susțină proiecțiile noastre ambițioase în viitor: un nume mai profesionist, mai puternic, mai de impact și mai aproape de industrie”, explică Laurențiu Stan.
Compania investește permanent în echipamentele sale, pentru a oferi clienților săi produse de cea mai înaltă calitate. Cele mai recente investiții au fost îndreptate spre utilajele de debitat cu plasmă și găurire, dar și către o nouă linie de fabricație a profilelor cu pereți subțiri.
De asemenea, a fost implementat un nou sistem integrat ERP, pentru facilitarea informațiilor din organizație. În viitor, se dorește extinderea suprafeței fabricii, pentru a îmbunătăți fluxul de producție. “Am investit permanent în fabrica noastră. În prezent, ea măsoară aproximativ 7.000 de metri pătrați și este situată pe platforma industrială Faur, în București. Este dotată cu echipamente tehnologice de productivitate mare şi are o capacitate lunară de producţie de circa 400 de tone. Capacitatea noastră anuală de producţie este de circa 5.000 de tone. Utilizăm soft-uri de ultimă generaţie, supraveghem foarte atent procesul de producţie şi utilizăm cele mai noi tehnologii, precum sablarea automată cu recirculare, tăierea, găurirea şi debitarea cu plasmă CNC, sudarea semiautomată sub atmosferă de gaz protector”, ne-a declarat CEO-ul SKELA.
Proiecte de top
În prezent, compania este implicată în construcția celei de-a doua clădiri ca înălțime din țară: Bucharest One Tower, un complex de clădiri de birouri și spații comerciale, care va atinge 120 de metri înălțime.
De asemenea, printre proiectele importante din care compania a făcut parte se numără cel mai nou centru comercial din țară, Mega Mall București, iar de-a lungul anilor compania a participat activ la modernizarea și dezvoltarea Rafinăriei Petromidia, stații de prelucrare a gazelor, stații de distribuție carburanți, numeroase clădiri de birouri și parcuri fotovoltaice. “În anul 2014 și 2015 am exportat cantități importante de structură metalică pentru o instalație industrială de descărcat vagoane în Mauritania. Mauritania nu este singura țară către care am făcut exporturi. Au mai fost și Norvegia, Austria, Belgia, Franța, Marea Britanie sau Finlanda”, povestește conducerea SKELA.
Proiecte fotovoltaice
Compania se implică și în construcția de parcuri fotovoltaice. Până în prezent au fost proiectate și fabricate sistemele de montaj și asamblat la 15 astfel de parcuri, însumând o putere instalată de circa 100 MW.
Direcționarea atenției spre energia regenerabilă a fost de altfel și motivul principal pentru care cifra de afaceri a companiei a continuat să se mențină la nivelul așteptat, spune conducerea SKELA. “În anul 2010 am decis să ne lansăm în acest business al energiei fotovoltaice. În România suntem primii producători de sisteme de montaj pentru modulele fotovoltaice. În luna martie 2015 am finalizat primul nostru proiect în domeniul energiei fotovoltaice aflat în afara țării. Este vorba despre un parc fotovoltaic amplasat în Raventhorpe, Regatul Unit al Marii Britanii. Pentru construcția parcului, cu o putere instalată de 39.9 MWp, SKELA a desfășurat lucrările de montaj al structurilor metalice de susținere a panourilor fotovoltaice. Avem o capacitate de producție a structurilor metalice de susținere a panourilor fotovoltaice de 12 MWp pe lună și oferim pentru produsele noastre o garanție de 20 de ani”, ne-a declarat Laurențiu Stan.
Interes spre piețele externe
Anul trecut compania a înregistrat o cifră de afaceri de 3.100.000 de euro, iar anul acesta se estimează o cifră de afaceri de peste 5.000.000 de euro, pe baza proiectelor deja contractate și planificate.
Interesul companiei este îndreptat în prezent spre piețele externe, descrise ca fiind unele mature de către conducerea SKELA, datorită calității execuției și a integrării tuturor elementelor din proiect, la care se adaugă și noi tehnici de proiectare folosite. „Suntem o companie cu expertiză notabilă, know-how dovedit prin toate lucrările noastre de referință, acesta este argumentul nostru în fața partenerilor externi unde criteriile de selecție sunt mult mai dure. Această expertiză ne permite să ne selectăm foarte riguros proiectele și clienții, pentru că noi nu facem rabat la calitate. Durabilitatea și valoare adăugată sunt punctele noastre forte”, ne-a declarat Laurențiu Stan, CEO SKELA.