Stiri: IT&C

Smartphone-urile ne distrag atenția și ne scad eficiența la birou

06.10.2016

Cu toate că smartphone-urile ne ajută să păstrăm legătura cu colegii, să ne verificăm e-mail-ul și să îndeplinim anumite sarcini urgente de serviciu, în realitate, ne scad productivitatea atunci când lucrăm de la birou. Acestea sunt concluziile unui experiment psihologic realizat de Universitățile din Würzburg și Nottingham Trent, la solicitarea Kaspersky Lab.

Experimentul a dezvăluit o legătură între nivelul de productivitate și distanța dintre participanți și smartphone-urile lor. Atunci când le-a fost luat telefonul, performanța a crescut cu 26%.

S-a testat comportamentul a 95 de persoane, cu vârste între 19 și 56 de ani, în cadrul laboratoarelor universităților din Würzburg și Nottingham-Trent. De asemenea, s-a avut în vedere să existe condiții similare pentru experiment și un număr comparabil de femei și bărbați în toate laboratoarele.

Cercetătorii le-au cerut participanților să se supună unui test care să le determine gradul de concentrare, în patru circumstanțe diferite: cu telefonul fie în buzunar, fie pe birou, închis într-un sertar sau scos de tot din încăpere. Rezultatele sunt interesante – cele mai slabe scoruri au fost obținute atunci când telefonul se afla pe birou, iar cu fiecare obstacol în plus între participanți și smartphone-urile lor, performanța obținută a crescut, În ansamblu, rezultatele testelor au fost cu 26% mai bune atunci când telefoanele au fost eliminate din încăpere.

Contrar așteptărilor, absența smartphone-ului nu i-a făcut pe participanți să devină agitați. Nivelul de anxietate a rămas constant pe tot parcursul experimentelor. Totuși, în general, femeile au fost mai agitate decât bărbații, determinându-i pe cercetători să tragă concluzia că nivelul de anxietate de la serviciu nu este afectat de smartphone-uri (sau de absența smartphone-urilor), dar poate fi influențat de gen.

“Studii anterioare au arătat că, pe de o parte, despărțirea de smartphone are efecte negative la nivel emoțional, cum ar fi un nivel crescut de anxietate, dar, pe de altă parte, au demonstrat și că smartphone-ul propriu ar putea acționa ca o sursă de distragere a atenției atunci când este prezent. Cu alte cuvinte, atât prezența, cât și absența unui smartphone, ar putea împiedica o bună concentrare”, spune Jens Binder, de la Universitatea Nottingham Trent. “Pe scurt, rezultatele studiului nostru indică faptul că mai degrabă absența decât prezența unui smartphone îmbunătățește concentrarea”, adaugă Astrid Carolus de la Universitatea din Würzburg.

Rezultatele experimentului sunt corelate cu cele ale unui studiu mai vechi – denumit “Amnezia digitală la serviciu”. În cadrul acestuia, Kaspersky Lab a demonstrat că dispozitivele digitale pot avea un impact negativ asupra nivelului de concentrare. Studiul arăta, de exemplu, că luarea de notițe pe un dispozitiv digital, în timpul întâlnirilor, diminuează capacitatea de înțelegere a ceea ce se întâmplă, efectiv, în cadrul acelei întâlniri.

Dacă interzicerea dispozitivelor digitale la locul de muncă nu este o opțiune viabilă, rezultatele – împreună cu cele din “Digital Amnesia at Work” – le pot da companiilor mai multe informații despre cum să își îmbunătățească productivitatea.

“În locul unui acces permanent la smartphone-uri, productivitatea angajaților ar putea crește dacă aceștia ar avea numite perioade “fără smartphone”, spune Bogdan Pismicenco, Channel Sales Manager pentru România, Bulgaria și Republica Moldova, la Kaspersky Lab.