Stiri: Stiri

Solicitare de rambursare de 4,1 miliarde de euro pentru România

22.08.2013

România a solicitat Comisiei Europene fonduri structurale și de coeziune în valoare de peste 4,1 miliarde de euro. Drept urmare, rata absorbției în momentul de față pentru fonduri europene a depășit pragul de 21 de procente transmite Ministerul Fondurilor Europene prin intermediul unui comunicat de presă.

În intervalul 1 mai 2012 – 9 august 2013 România a cerut returnarea a peste 2,46 miliarde de euro din fonduri structurale și coeziune, pe când în perioada 1 ianuarie 2007 – 30 aprilie 2012 aceeași valoare bănească a fost de 1,63 de milioane de euro. Astfel, în momentul de față valoarea de rambursare este mai mare cu 150 de procente față de suma cerută la 1 mai 2012, conform Ministerului Fondurilor Europene.

„În acest an, Comisia Europeană a rambursat României peste 1,47 miliarde de euro. Din această sumă, fonduri în valoare de peste 1,1 miliarde de euro au fost încasate de România datorită reluării plăţilor prin intermediul a trei programe, ca urmare a măsurilor implementate de Guvernul României. Estimăm că în toamna acestui an Comisia va decide reluarea plăţilor către România şi prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, singurul program care a mai rămas pre-suspendat”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

În 2013 Comisia Europeană a reluat plăţile prin trei programe blocate în trecut din cauza deficienţelor apărute în implementarea fondurilor europene în perioada 2009-2011.

Ca urmare a acestei decizii, prin Programul Operaţional Regional au fost rambursate României fonduri de peste 756 milioane de euro, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – 424 milioane de euro, iar prin Programul Operaţional Sectorial Transport – peste 375 milioane de euro. În acelaşi timp, o sumă semnificativă, de peste 625 milioane de euro, a fost returnată prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Mediu.