Stiri: Logistica

Soluţii inteligente de mobilitate

Soluţii inteligente de mobilitate: Ce avantaje aduce Hubul Modular pentru cartiere dezvoltat de Heller Designstudio?

20.09.2021

Soluţiile inteligente de mobilitate vor fi cele care vor determina calitatea vieţii în metropolele viitorului. Accentul se pune tot mai mult pe traficul staționar şi dacă vrem să revitalizăm spațiul urban, trebuie să ne gândim din nou la parcări. În acest context, Arhitectul Marcel Heller de la Heller Designstudio a dezvoltat o abordare vizionară privind utilizarea flexibilă a spațiilor de parcare pentru WÖHR Autoparksysteme. La un atelier din cadrul rețelei de inovație MUNICH NEXT LEVEL, arhitectul a prezentat pentru prima dată public Hubul Modular pentru cartiere.

Bazat pe un sistem automat de economisire a spațiului, acest hub de cartier transformă garajul de parcare, dintr-o facilitate neprietenoasă de parcare, într-un centru de cartier atractiv.

Marcel Heller consideră München-ul ca fiind orașul ideal pentru un proiect pilot pentru Hubul Modular pentru cartiere.

Soluţii inteligente de mobilitate: Ce avantaje aduce Hubul Modular pentru cartiere dezvoltat de Heller Designstudio?

Soluţii inteligente de mobilitate: Hubul Modular pentru cartiere dezvoltat de Heller Designstudio

Spațiul, o resursă limitată în metropole

Cu toate că deținerea unui autoturism va avea un rol din ce în ce mai mic în marile orașe de mâine – serviciile de car sharing, eScooters și eBikes vor continua să necesite spațiu. Totuși, spațiul rămâne o resursă limitată în metropole. Concurența pentru zonele de circulație se va intensifica în viitor. Ca urmare, dacă orașele doresc să facă față în viitor, trebuie să se gândească din nou la parcări.

Spațiul de parcare poate fi mult mai mult decât o simplă zonă utilizabilă unidimensional.

Marcel Heller este convins de acest fapt: „Ce-ar fi dacă ne-am gândi la parcare ca parte a vieții – și am crea un spațiu de parcare intuitiv, integrativ, cu valoare adăugată? Ce ați spune de o clădire care interceptează traficul individual la intrarea în cartierul rezidențial și oferă utilizări care le fac plăcere oamenilor, înainte sau după parcare? ”, s-a întrebat Heller înainte de a-și începe proiectul.

Soluţii inteligente de mobilitate: Hubul Modular pentru cartiere dezvoltat de Heller Designstudio

Soluţii inteligente de mobilitate: Hubul Modular pentru cartiere dezvoltat de Heller Designstudio

Sistemul de parcare automată de la WÖHR

Pentru ca viziunea sa să devină realitate, mai întâi a trebuit identificată tehnologia cea mai adecvată. Marcel Heller a găsit soluția cu un sistem de parcare automată de la WÖHR care poate fi integrat modular în clădiri și suprateran.

De asemenea, Ferhan Niepelt de la compania WÖHR Autoparksysteme subliniază avantajele acestei inovații tehnice. Aşadar, având în vedere faptul că autoturismele sunt transportate automat cu ajutorul unui sistem de ridicare, nu este nevoie de rampe, drumuri și pasaje. Prin urmare, este nevoie de aproximativ 60% mai puțin loc de parcare.

Putem folosi acest spațiu pentru alte utilizări sensibile care adaugă valoare zonei”, adaugă Niepelt. „Întrucât astăzi niciun planificator de trafic nu poate răspunde cu adevărat la întrebarea referitoare la cât spațiu de parcare vom avea nevoie în 20 de ani și cum ar trebui el să arate, agilitatea structurii este un factor important”, menționează Niepelt.

Sistemul modular este prin urmare proiectat în conformitate cu principiul reciclării regenerative, utilizând metal reciclabil, conservând resursele naturale prin evitarea betonului și, cu sistemul de parcare complet automat, oferă economie de spațiu și, în același timp, parcarea rentabilă a autovehiculelor.

Hubul Modular pentru cartiere dezvoltat de Heller Designstudio

Hubul Modular pentru cartiere dezvoltat de Heller Designstudio

Un design inovator și de ultimă generație

Comandat de WÖHR Autoparksysteme, conceptul lui Marcel Heller de centru modular de vecinătate este un design inovator și de ultimă generație care integrează o varietate de scenarii de utilizare: „Am proiectat un sistem de parcare complet automat, cu servicii integrate suplimentar. Locuitorii unui cartier ar trebui să găsească aici tot ce au nevoie pentru viața de zi cu zi”.

În timp ce o stație de coletărie și un atelier de biciclete au fost deja integrate în sistemele de parcare în multe cazuri, hub-ul de cartier al lui Heller – grație designului său conceptual – poate fi adaptat mult mai larg nevoilor oamenilor.

De la centru de zi, sală de fitness, până la centru de tineret și parc de skating, ar putea exista, de asemenea, multe alte oferte pentru copii și tineri în special. Pereții exteriori de piatră și fațada verde sunt o chestiune firească pentru Heller, iar zonele comune și grădinăritul urban de pe acoperiș sunt absolut de dorit atunci când se înființează un cartier de înaltă calitate.

Soluţii inteligente de mobilitate: Hubul Modular pentru cartiere dezvoltat de Heller Designstudio

Soluţii inteligente de mobilitate: Hubul Modular pentru cartiere dezvoltat de Heller Designstudio

O valoare adăugată reală pentru rezidenți și vizitatori

Respectând conceptul de hub de cartier, modelul conceptual realizat de Heller Designstudio arată că conceptele de parcare integrată pot rezolva provocările cu care se confruntă în special noile zone de dezvoltare. Mai ales în zonele periurbane, este dificil să creezi centre urbane care să permită, de asemenea, concepte viabile pentru zonele de la nivelul solului, printr-o frecvență pietonală suficientă.

Se creează o situație de parcare inovatoare și versatilă care permite autoturismelor parcate să dispară din vecinătate, într-un mod care generează economie de spațiu, în orice caz, și se creează o valoare adăugată reală pentru rezidenți și vizitatori.

Soluţii inteligente de mobilitate

Soluţii inteligente de mobilitate

Proiectul pilot în Munchen?

Conform lui Ferhan Niepelt, München – cu proiectele sale actuale de dezvoltare urbană – este un loc ideal pentru lansarea unui proiect pilot. În opinia sa, numeroasele zone rezidențiale noi care vor fi dezvoltate la periferia orașului îndeplinesc multe condiții generale adecvate.

Acolo unde nu au existat decât terenuri virane și terenuri agricole până acum, oamenii își doresc centre de cartier atractive, cu o infrastructură diversă, magazine mici, facilități de agrement și experiențe culturale. Știm din trecut cât de greu este să creezi centre urbane în zone ecologice care să fie acceptate de oameni ”, comentează Niepelt.

ELMAS – partener exclusiv WÖHR în România

De peste 20 de ani, compania brașoveană ELMAS este partener exclusiv în România al producătorului german de sisteme de parcare auto WÖHR. Lider național în domeniul instalațiilor de ridicat, ELMAS oferă accesul la un pachet complet de servicii de calitate: consulting, expertize tehnice, vânzare, montaj, service, piese de schimb originale.

Având o experiență de peste trei decenii, compania ELMAS este specialistul regional în domeniul instalațiilor de ridicat și dezvoltă continuu soluții optime cu aplicabilitate în diferite sectoare. 400 de angajați, 30 de milioane de Euro cifră de afaceri în 2020, opt locații la nivel național și subsidiare în Moldova, Ungaria, Bulgaria, Israel, cu facilități de cercetare și dezvoltare, proiectare, producție, service și divizii de vânzări, fac din ELMAS o companie românească cu o dezvoltare dinamică în peisajul economic național.

 

Citește și ELMAS, producător de instalații de ridicat made in Brașov