Stiri: Logistica

Soluții pentru fluidizarea traficului din Bucureşti

28.11.2017

Un producător român de software propune Primăriei Capitalei soluții pentru decongestionarea traficului din București. Metrici oferă cu titlu gratuit camere video IP și soluții software de gestionare și fluidizare a traficului bucureștean.

Inițiativa de responsabilitate socială a companiei vine ca urmare a creșterii timpilor de staționat în trafic, problemă provocată de explozia numărului de autoturisme înmatriculate în București – o situație care afectează calitatea vieții tuturor locuitorilor.

Campioni la ambuteiaje

Capitala se situează pe primul loc într-un top european al orașelor cu cel mai aglomerat trafic din Europa. În topul european realizat de compania TomTom, București a înregistrat un scor de 50%, o creștere de 7 procente față de anul trecut.

Pentru a înțelege amploarea problemei, este relevant faptul că Bucureștiul nu numai că este pe primul loc în Europa la indicii de aglomerare a traficului, dar și ocupă locul 5 la nivel mondial după metropole ca Mexico City și orașele asiatice Bangkok, Jakarta și Chongqing, toate cu o populație de peste nouă milioane locuitori fiecare.

Calculele TomTom arată că, în orele de vârf, timpul de călătorie în Capitală se dublează față de o perioadă normală, iar un bucureștean a pierdut în medie 218 ore în trafic în anul 2016 (iar aceasta luându-se în calcul doar 230 de zile din an).

Inițiative concrete

Luând în calcul toate acestea, Metrici a decis să propună municipalității soluții interne pentru ameliorarea situației. Pentru început, compania de soft împreună cu partenerii săi va oferi Primăriei camere video, servere și soluții software folosite în analiza și gestionarea traficului.

“Suntem conștienți că Primăria Capitalei nu poate rezolva ca prin minune sau instant problemele acumulate în timp. Tocmai de aceea venim în sprijinul administrației cu propuneri și inițiative concrete, nu numai cu critici sau sfaturi. Împreună cred că putem realiza o modernizare rapidă a Bucureștiului în beneficiul tuturor. De aceea invităm și alte companii care pot îmbunătăți calitatea vieții în București, și nu numai, să se alăture nouă în acest demers de a ajuta societatea. Cerem ca cei ce pot, să preia inițiativa să facă propuneri concrete și demersuri în acest sens. Scopul nostru este de a ajuta ca parteneri. Consider inițiativa ca pe obligație personală pentru orașul natal și este o responsabilitate pentru noi toți”, arăta CEO-ul Metrici, Vlad Georgescu.

Soluții folosite eficient

Metrici este o soluție software românească de recunoaștere a numerelor de înmatriculare (ANPR) și care poate fi folosită, printre altele, la managementul traficului și dezvoltarea unui oraș mai prietenos și smart.

Metrici oferă analize statistice care pot fi folosite în gestionarea dinamică, în timp real, a traficului sau pentru planificare. Una dintre solutiile oferite de Metrici este ca ca la un anumit număr de vehicule (pe oră/minut etc) să trimită o alertă sau să comute un semafor IP.

De asemenea, oferă rapoarte pe zone, intervale de timp (ore, zile, luni), vârfuri de trafic sau număr de mașini. Mai mult, soft-ul poate calcula viteza medie pe anumite intervale orare sau face comparația de trafic între două străzi, la modul general sau punctual, pe zile și ore. Astfel se poate vedea ce artere sunt mai puțin folosite în orele de vârf. În funcție de acești parametri se pot lua măsuri privind devierea unor rute, modificarea unor sensuri de mers (în mod dinamic și cu circulație alternativă în funcție de orele de vârf, de exemplu), stabilirea de rute alternative în funcție de oră, setarea de timpi diferiți de semafor etc. Administratorii au acces și la analize comparative a obișnuințelor de trafic.

Soluția poate fi folosită de asemenea pentru impunerea respectării benzilor rezervate transportului public.

Metrici include și posibilitatea integrării cu sisteme externe atât software, cât și hardware, precum semafoare sau displayuri care, în acest caz, ar putea afișa și timpul de sosire în stații a mijloacelor de transport. Vehiculele ar fi depistate în trafic și în funcție de viteza medie și distanța la care a fost reperat se poate estima timpul de sosire. Un eventual display ar putea fi folosit și pentru afișarea altor parametri și informații despre trafic utili șoferilor.

Compania mai oferă și soluții pentru gestionarea și managementul parcărilor și a locurilor de parcare on și off-street sau pentru dirijarea șoferilor către locuri libere.

Metrici anunţă că pune la dispoziția Primăriei Capitalei camere video IP, precum și licențe ale software-ului, fără nicio obligație din partea administrației, pentru a fi folosite în teste ca un prim pas spre rezolvarea problemelor de trafic din București.