Soluţiile de ambalare inteligentă redefinesc retailul alimentar

28.06.2018

În următorii ani, soluţiile de ambalare inteligentă bazate pe coduri digitale unice vor redefini cumpărăturile de alimente atât în mediul digital, cât și în cel offline, conform raportului Tetra Pak Index 2018.

Potrivit studiului, segmentul cumpărăturilor online de alimente are o rată de creştere de peste 10%, în timp ce magazinele tradiționale se reinventează, trecând către modelul Omnichannel, în care consumatorii au așteptări de a putea cumpăra produse în orice moment, din orice locație și în orice mod doresc, utilizând doar smartphone-ul. În acest context ambalajul produsului va juca un rol tot mai important.

Tendințe cheie în evoluția segmentului de cumpărături online de alimente:

Confort – Este principalul motiv pentru rata de utilizare a cumpărăturilor online de către consumatori, în contextul în care aceștia sunt presați de timp și caută modalități noi prin care să-și facă viața mai ușoară. Beneficiile includ reaprovizionarea ușoară, comenzile vocale și ambalaje convenabile.

Sustenabilitate – Presiunea asupra ambalajelor din plastic și beneficiile economiei circulare vor continua să crească, iar reciclarea va deveni mult mai importantă. Consumatorii vor să știe dacă brandurile ‘acționează corespunzător’.

Personalizare și caracter unic – Individualizarea produselor și personalizarea experienței de cumpărare vor fi factori de diferențiere foarte importanți. Acest lucru conduce la accelerarea unei tendințe de comunicare directă cu consumatorul şi se estimează că nu mai puțin de 80% dintre companiile producătoare de bunuri de consum ambalate vor migra către acest model până în 2025.

Tehnologie și performanță – Se anticipează ca până în anul 2025 livrarea cumpărăturilor să se facă foarte rapid, chiar și în mai puțin de 10 minute, lucru ce va schimba comportamentul consumatorului determinându-l să cumpere mai des și în cantități mai mici, adăugând o complexitate mai mare la sistemul de logistică. Lanțurile de aprovizionare vor continua să fie transformate de o serie de tehnologii, dintre care cele mai importate vor fi identificarea prin frecvențe radio (RFID) și robotică, optimizând eficiența și transparența.

Tehnologiile de ambalare bazate pe coduri digitale unice permit ca fiecare ambalaj să corespundă unui element de identificare unic. Aceste coduri pot fi citite cu ajutorul dispozitivelor de scanare a datelor sau cu un smartphone obișnuit, făcând legătura cu un volum foarte mare de informații și deschizând calea către multe alte posibilități.

„Se creează astfel un canal interactiv cu fiecare consumator, ce le permite brandurilor să poarte o conversație în timp real cu acesta, să prezinte informații despre sursa materiilor prime, informații nutriționale, precum și jocuri, promoții și informații despre mediul înconjurător”, se explică în raport. .

Cu ajutorul informațiilor colectate prin aceste coduri digitale, brandurile pot îmbunătăți constant experiența de cumpărare și o pot chiar personaliza și mai mult în beneficiul consumatorului.

Retailerii online apelează la elemente de identificare unice compatibile cu tehnologia utilizată în depozitele și unitățile lor de distribuție, acestea fiind considerate cheia către succesul în comerțul online. Informaţiile colectate și trasabilitatea totală îi ajută să navigheze prin sisteme complexe de logistică și să-și îmbunătățească eficiența, fiind cu un pas mai aproape de onorarea comenzilor în timp real.

“Ascensiunea segmentului de cumpărături online este o oportunitate semnificativă pentru brandurile de alimente și de băuturi, iar ambalajele joacă un rol cheie în a le susține succesul. În special, tehnologia de ambalare inteligentă contribuie la creşterea transparenței și eficienței la nivelul lanțului de furnizare a bunurilor, atât pentru furnizor, cât și pentru consumator, permițând de asemenea și o relație directă și interactivă cu acesta. Această tehnologie care se dezvoltă rapid, testată de noi din 2016 și implementată acum în Europa, îi poate ajuta pe clienții noștri să exploreze soluţii noi, care să le susţină creşterea în următorii ani.”

 

 

 

 

Citiți și despre: