Somaj Romania 2020

Șomaj România 2020: Situație dezastruoasă în hoteluri și restaurante

07.04.2020

Șomaj România 2020. Rata şomajului din hotelurile şi restaurantele din România a ajuns la 60%. În plus, nivelul riscă să urce până la 90% în perioada următoare, având în vedere pandemia de coronavirus, conform datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Șomaj România 2020. Turismul este paralizat

Așadar, criza cauzată de epidemia de coronavirus a „paralizat” activităţile din turism, aceasta fiind ramura de activitate cea mai afectată.

„Pe lângă aceşti şomeri, un număr de aproximativ 50.000 de persoane de pe litoral se află într-o situaţie dramatică, deoarece au încetat şomajul la 1 aprilie şi nu mai au nicio sursă de venit. Aceştia au contracte de muncă pe perioada determinată de şase luni şi nu vor mai beneficia în anul 2020 de indemnizaţie de şomaj, deoarece nu vor îndeplini condiţia stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni, având în vedere ca nu pot fi angajaţi pentru că hotelurile de pe litoral au activitatea sistată”, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele executiv FPTR.

Șomaj România 2020. Angajați sezonieri

Mulți salariaţi sezonieri vor rămâne în acest an fără niciun venit, salariu sau indemnizaţie de somaj, întrucât societăţile de turism care funcţionează sezonier nu îşi vor mai desfăşura activitatea în condiţii normale.

De asemenea, există posibilitatea ca salariaţii sezonieri să nu mai fie angajaţi deloc sau, în cel mai bun caz, doar pentru o perioadă mai scurtă.

Solicitarea făcută de FPTR către Guvernul României

În acest context, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc solicită, în regim de urgenţă, emiterea unui act normativ pentru stabilirea în mod excepţional, pentru acest an, a unui stagiu de cotizare de opt luni (în loc de 12 luni) pentru angajaţii sezonieri, prin derogare de la art. 34 alin. 1 lit. a din Legea nr. 76/2002. Doar așa, toţi salariaţii din turism care lucrează în unităţi sezoniere să poată beneficia în acest an de şomaj.

Citește și Plata pensiilor aprilie 2020. Anunțul făcut de CEC Bank

 

 

 

 

Citiți și despre: