somaj tehnic

Cum se obţine şomajul tehnic începând cu luna mai? Ministerul Muncii, anunţ important

02.05.2020

Şomaj tehnic. Documentele pentru obținerea șomajului tehnic se depun, din 1 mai, prin aplicația aici.gov.ro, anunţă Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Aşadar, actele pentru obținerea șomajului tehnic, vor fi transmise, începând de vineri, 1 mai 2020, prin Registratura electronică pusă la dispoziție de Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Şomaj tehnic. Transmiterea documentelor prin Registratura electronică va asigura:

  • procesarea mai rapidă a documentelor
  • evidența mai bună a actelor transmise
  • va facilita accesul la formularele ce trebuie completate

Cererile vor fi editate în format inteligent pentru a ajuta angajatorii să calculeze indemnizația solicitată și vor fi limitate erorile cu privire la datele firmei, numărul contului bancar, CNP.

Prin aplicația aici.gov.ro vor fi transmise atât documentele pentru plățile făcute prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cât și pentru cele care sunt gestionate de Ageția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).

De asemenea, Ministerul Muncii a mai anunţat că până la data de 30 aprilie 2020, au fost suspendate peste 1 milion de contracte de muncă. Totodată, au fost încetate mai mult de 270.000 de contracte.

Şomaj tehnic. Contracte individuale de muncă suspendate – 1.027.117 din care:

· 327.181 – Industria prelucătoare

· 185.335 – Comert cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor

· 114.792 – Hoteluri și restaurante

Şomaj tehnic. Contracte individuale de muncă încetate – 270.819 din care:

· 50.390 – Comerț cu ridicata și amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor

· 47.781 – Industria prelucrătoare

· 37.750 – Construcții

Acoperirea integrală a fondurilor

Guvernul a decis să sprijine salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente.

Companiile care au salariați angajaţi prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea.

Citeşte şi Rata şomajului începe să crească. Câţi români au fost concediaţi?