Rata somajului octombrie 2020

Câţi români mai sunt în şomaj tehnic, la ora actuală?

25.05.2020

Şomaj tehnic. Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a prezentat datele cu privire la situația contractelor de muncă suspendate (șomaj tehnic)/încetate, înregistrate la Inspecția Muncii. Astfel, vineri, 22 mai, se înregistrau peste 580.000 de contracte suspendate, în timp ce peste 400.000 de angajaţi au rămas fără loc de muncă.

Şomaj tehnic. Datele anunţate de Ministerul Muncii

Contracte individuale de muncă suspendate: 586.462

Principalele categorii

· Industria prelucrătoare: 150.225

· Comerț cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor: 96.322

· Hoteluri și restaurante: 100.069

Şomaj tehnic. Contracte individuale de muncă încetate: 403.459

Principalele categorii:

· Comerț cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor: 71.603

· Industria prelucrătoare: 71.300

· Construcții: 59.583

Şomaj tehnic. Măsurile luate de Guvernul României

Guvernul a decis să sprijine salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente. Ministerul Muncii și Protecției Sociale face acest demers pentru informarea corectă și completă a opiniei publice.

Astfel, angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic se vor adresa agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea.

Comunicarea între solicitanți și instituțiile vizate, respectiv solicitările și depunerea documentelor, se face prin poșta electronică.

Mai multe detalii se regăsesc pe paginile de internet ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, respectiv Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

Citeşte şi Înregistrare Spaţiul Privat Virtual. Cum se face identificarea în sistem video?