Stiri: Retail

Somon file contaminat cu Listeria

Alertă alimentară: Somon file contaminat cu Listeria

18.02.2019

Somon file contaminat cu Listeria – alertă alimentară. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a amendat cu 42.000 de lei doi producători la care a găsit produse din file somon afumat contaminate cu Listeria monocytogenes. Produsele urmează să fie retrase de pe piață.

Astfel, în urma unor incidente alimentare repetate din ultima perioadă, generate de prezența bacteriei Listeria monocytogenes în produsele de file de somon afumat, ANSVSA a dispus realizarea unor controale tematice în acest sens.

Somon file contaminat cu Listeria. Rezultatele analizelor

În cadrul acestor controale, s-au prelevat atât probe din diferite loturi din produse finite de acest tip, cât și probe de sanitație din zonele de producție și ambalare a produsului finit procesat. După aceea, probele au fost trimise către laboratoare pentru a fi analizate.

Rezultatele analizelor au indicat prezența bacteriei Listeria în probele provenite de la două unități de procesare a peștelui.

Somon file contaminat cu Listeria. Ce spun reprezentanții ANSVSA?

”Având în vedere rezultatul pozitiv la probele de produs finit “file somon afumat”, echipe de inspectori sanitari veterinari s-au deplasat la unitățile respective, unde, în urma controlului efectuat, a fost dispusă măsura suspendării activității liniei de producție “file somon afumat” și reținerea oficială a unei cantități de 134 de kg de produse”, conform ANSVSA.

De asemenea, au fost aplicate sancțiuni în valoare totală de 42.000 de lei.

Somon file contaminat cu Listeria. Retragerea produselor de pe piață

În plus, s-a acționat și pentru retragere de pe piață a loturilor de produse neconforme, pe baza listelor de distribuție puse la dispoziție de către reprezentanții unităților respective.

Per total, au fost retrase de la comercializare 96,77 de kg de produse din loturile unde a fost depistată prezența bacteriei Listeria monocytogenes. Produsele au fost distruse.

Somon file contaminat cu Listeria. Controalele continuă

Acțiunile de retragere de pe piață ale produsului “file somon afumat”, provenit de la cele două unități de prelucrare a peștelui, sunt în derulare. Acestea se desfășoară sub supravegherea inspectorilor ANSVSA.

Controalele ANSVSA cu această tematică vor continua, a mai anunțat Autoritatea.

Citește și Aplicația APEL 112, lansată de STS. Cum funcționează transmiterea coordonatelor GPS?