Producatori

Sortilemn

Sortilemn investește în mărirea capacității de producție

01.07.2021

Cele mai recente investiții efectuate de către companie au fost făcute în echipamente și au vizat sistemul de monitorizare a consumului de energie. Actuala companie SORTILEMN  se numea inițial Combinatul de Industrializare a Lemnului, denumire care a fost schimbată ulterior în Combinat de Prelucrare a Lemnului și care avea ca obiect de activitate fabricarea palului, furnirului și placajului.

În 1985, s-a înființat Fabrica de Chibrituri, în colaborare cu Ikea, urmând ca în 1993 să se facă investiții majore într-o secție de Furnir pentru producția de mobilier mulat. În anul 1999, fabrica s-a privatizat și a fost preluată de actualii acționari, Michael Brandhuber, cetățean austriac, și Ludovic Ghișa.

„În 2000, s-a investit masiv în infrastructura și modernizarea fabricii, iar în 2003, o nouă fabrică destinată componentelor mulate a fost înființată în asociere cu un partener german, investiția ridicându-se la aproximativ 2 milioane de euro. În 2007 au fost realizate investiții la Baia Mare, devenit ulterior punct de lucru Sortilemn pentru debitare bușteni, investiție ce s-a ridicat la 3 milioane de euro”, ne-a declarat Michael Brandhuber, Director General Sortilemn.

Principalele direcții de investiții

În 2012, noi investiții s-au făcut în construirea unei Centrale de Cogenerare de Înaltă Eficiență, pe biomasă, și în upgradarea producției de debitare bușteni la punctul de lucru Baia Mare. Totodată, au fost realizate investiții în automatizări pentru Fabrica de Umerașe. Au urmat  investiții în Linia de producție pentru picioare de masă (2016), investiții în roboți pentru producția de picioare de masă (2018), dar și investiții în sisteme de măsurare a consumurilor de energie pe platformă.

În anul 2021, SORTILEMN se află în plin proces de investiții în Creșterea capacității de producție la diverse produse

Cele mai recente investiții efectuate în echipamente au vizat sistemul de monitorizare a consumului de energie – care permite monitorizarea tuturor consumurilor de energie termică, electrică și aer comprimat de pe platformă și care contribuie la identificarea din timp a consumurilor inutile de energie, costisitoare pentru companie, cu implicații importante în costul de producție.

Datorită acestui sistem, se identifică în timp real problema și se intervine pentru remedierea ei, fapt care duce la un control mai bun al costurilor. Totodată, compania a realizat investiții în eficientizarea producției pentru scaunele și pătuțurile de copii, în valoare de 1,5 milioane de euro în 2021.

Portofoliul de produse

În momentul de față, portofoliul de produse finite al companiei cuprinde gama de produse  destinate copiilor, precum și scaune pentru birouri, în special produse din mulate, lemn masiv și în combinație cu metal, plus diverse componente din lemn.

Cele mai vândute produse în momentul de față sunt oglinzile, astfel că tehnologia cea mai inovatoare se regăsește în cadrul Liniei de fabricare a oglinzilor și Liniei de fabricare a picioarelor de masă.Dynea

„Sectorul de producție al SORTILEMN este împărțit pe fluxuri dedicate pe clienți și pe produse, astfel încât se poate vorbi de fluxuri dedicate fabricării de oglinzi, fabricării picioarelor de masă sau fluxuri dedicate producției scaunelor pentru copii. Având în vedere aceste aspecte, cei mai importanți clienți sunt Stokke Norvegia, Ikea, dar și alți producători mai mici, dar împreună cu care compania a stabilit parteneriate solide de-a lungul timpului”, continuă Directorului General.

În prezent, SORTILEMN deține o serie de certificări deosebit de importante, care reflectă profesionalismul în activitate, dar și dorința permanentă de a urma trendurile pieței și de a oferi produse de calitate superioară, la standarde internaționale

Principalele certificări deținute de companie sunt ISO28001 – Standard privind securitatea lanțului de aprovizionare și FSC – chain of custody. Aceste standarde de calitate și de mediu sunt impuse de clienții principali, astfel încât sunt necesare audituri periodice pentru a verifica respectarea acestor standarde.

Sortilemn și protecția mediului înconjurător

În ultimii 11 ani, Sortilemn a derulat proiecte cu fonduri europene și granturi norvegiene în scopul achiziției de utilaje și echipamente de ultimă generație, ecologice, care să contribuie la reducerea emisiilor de CO2, să crească productivitatea muncii, oferind condiții mai bune de lucru pentru muncitori, să reducă consumurile de materie primă și să ofere o siguranță a locului de muncă.

Printre cele mai importante proiecte pot fi menționate Centrala de Cogenerare de Înaltă Eficiență pe Biomasă, pusă în funcțiune în 2012, unde biomasa folosită este lemnul, deșeurile lemnoase ce rezultă din procesul de producție, o instalație eco-friendly care are ca scop producția de energie termică și electrică, deci este produsă energie verde (aproximativ 40% din necesarul de pe platformă). Acest proiect a fost finanțat prin fonduri europene.

Un alt proiect demn de menționat se referă la implementarea de linii superioare de finisaj în secțiile de producție, un proiect finanțat prin fonduri norvegiene, pus în funcțiune în 2015, care a avut ca obiectiv principal asigurarea unei mai bune performanțe în comparație cu linia veche, reducerea consumului de lacuri și implicit, reducerea emisiilor.

Ecologizarea fluxului de producție pentru elementele mulate a fost un proiect finanțat tot prin fonduri norvegiene, pus în funcțiune în 2016. Acest proiect a avut ca obiectiv principal reducerea semnificativă a costurilor cu energia, cu materia primă consumată, cu deșeurile și implicit reducerea emisiilor.

Ecologizarea fluxului de producție pentru elementele mulate a fost un proiect finanțat prin fonduri norvegiene, pus în funcțiune în 2016

Tot legat de protecția mediului înconjurător, în cadrul SORTILEMN a fost implementat în 2016-2017 încă un proiect finanțat din fondurile norvegiene, care a vizat îmbunătățirea calității aerului în anumite sectoare din producție prin instalarea unei Stații de exhaustare și unor cabine de desprăfuit în scopul reducerii pulberilor fine din lemn datorate șlefuirii în secțiile de producție. Totodată, s-a avut în vedere și implementarea unui sistem de monitorizare a consumului de energie pe toată suprafața de producție, proiect care a fost pus în funcțiune în 2018.

„Din martie 2021, în cadrul SORTILEMN s-a început implementarea unui proiect care are ca obiectiv aplicarea unei soluții noi, inovative și verzi, dedicate modernizării și creșterii capacității actuale de producție, împreună cu crearea unei abordări mai eficiente în sectorul producției de scaune Trip Trap, prin promovarea unui consum mai mic de energie, a reducerilor de emisii de CO2 și a unui mediu mai sigur pentru resursa umană implicată în proces”, explică Dl. Brandhuber.

Sortilemn și comunitatea

Pe lângă grija fașă de mediu, compania se implică constant și în proiecte sociale. Pe toată durata pandemiei, încă de la început, SORTILEMN a instituit măsuri drastice în scopul prevenirii infectării cu SaRS Cov 2, măsuri care, pe lângă achiziția de materiale de protecție (măști, mănuși, dezinfectanți, separatoare de birouri și pe flux) au implicat și personal alocat în scopul identificării pe flux a posibilelor cazuri asimptomatice și scoaterea lor din producție cu testare. S-au făcut testări periodice, ori de câte ori a existat suspiciunea unei infectări, cu scopul de a evita un posibil focar care, în final, ar fi dus la oprirea producției.

„Nu ne-am confruntat cu situații dramatice, am luat toate măsurile pentru evitarea acestui fapt. În plus, s-au organizat campanii de vaccinare în masă pentru vaccinul antigripal din toamna anului 2020, dar și campanii de vaccinare antiCOVID, în scopul de a contribui la vaccinarea și protecția a cât mai multor oameni. Totodată, achiziția de materiale de protecție împotriva Covid s-a făcut pe cât posibil de la furnizori locali pentru a ajuta și micii întreprinzători să reziste în aceste timpuri grele. În același timp, compania și-a îndreptat atenția și către Spitalul Municipal, oferind sponsorizări pentru achiziția de diverse echipamente absolut necesare”, mai spune Michael Brandhuber.

Performanțe financiare

Din perspectivă financiară, se poate afirma că activitatea firmei în anul 2020 a fost una sănătoasă și profitabilă. Deși cifra de afaceri a scăzut, profitabilitatea firmei a crescut, iar anul acesta se estimează o creștere a cifrei de afaceri cu 15%, comparativ cu anul 2020 și, evident, o creștere a profitabilității.

„În condițiile dificile generate de recenta pandemie, Sortilemn s-a situat la nivelul anului 2019 ca și vânzări, cu o ușoară scădere de 5% față de 2019. Acest lucru a fost posibil ca urmare a implicării totale a celor 630 de angajați ai companiei, care beneficiază de ore suplimentare plătite cu 200%, transport decontat (pentru navetiști), bonus de prezență, organizarea de campanii de vaccinare în masă (dat fiind contextul actual), premii de vacanță, de Crăciun, de Paște”, concluzionează Dl. Michael Brandhuber, Director general Sortilemn.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/holver-conecteaza-valorile-naturii-si-ale-calitatii/