spatii logistice si industriale

Câte spaţii logistice s-au construit în prima jumătate din 2018?

13.09.2018

3,4 milioane de metri pătraţi. Aceasta este nivelul la care a ajuns stocul de spaţii logistice şi industriale din România, potrivit datelor CBRE. La finele anului trecut, stocul modern de spaţii logistice și industriale se situa la 3,05 milioane de metri pătrați.

Conform firmei de consultanţă în imobiliare, în prima jumătate a anului, ritmul tranzacțiilor a fost unul lent. Doar 100.000 de metri pătraţi au fost finalizați și închiriați.

Mai multe spaţii logistice vor fi finalizate în a doua parte din 2018

Totuşi, reprezentanții CBRE estimează o revigorare a pieței spaţiilor logistice şi industriale în cea de-a doua parte a anului. Astfel, pentru finalul anului se așteaptă tranzacționarea a 500.000 de metri pătraţi.

La ora actuală, 420.000 de metri pătraţi se află în construcție. Aceste spaţii au date de livrare până la finele anului. Din acest total, nu mai puţin de 49%, adică 205.000 de metri pătraţi se află în apropierea Bucureștiului.

Cererea de spaţii logistice continuă să crească

Cu toate acestea, cererea de spații logistice și industriale continuă să crească. Acest lucru a dus la scăderea ratei de neocupare până la un nivel de 3%, la nivel național, și 4% în depozitele situate în zonele de lângă Capitală.

Cea mai mare cerere provine în primul rând de la companii din domeniul logisticii (43%), din retail (42%) și din sectorul serviciilor profesionale (8%).

“La nivel național, cererea va continua să fie susținută de companiile din domeniul producției, dar și de activitatea companiilor de tip 3PL (Third Party Logistics). Acestea oferă servicii logistice altor companii și astfel asigură creșterea continuă a consumului și consolidarea operațiunilor celor mai mari retaileri. În 2017, am asistat la majorarea cererii din partea segmentelor auto, aeronautic, precum și din industria produselor electrice și electrocasnice. Această tendință s-a menținut și va continua și în 2018”, a declarat Dana Bordei, Head of Industrial Service Advisory al CBRE Romania.

Un alt trend observat pe piaţa din România este reprezentat de dezvoltarea segmentului de comerț electronic. Şi, în acest context, segmentul de retail a ajuns să fie cel mai important sector care susţine creşterea cererii pe piața de logistică.

Citeşte şi Atlas Imobiliare, cea mai mare companie de transport express din România

 

 

Citiți și despre: