Spitale regionale de urgență. Ministerul Sănătății a făcut un anunț important privind construcția celor trei spitale regionale. Astfel, în vederea obținerii unei finanțări europene nerambursabile suplimentare, necesară pentru construcția Spitalelor Regionale de Urgență din Iași, Cluj și Craiova, la propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat un Memorandum care prevede realizarea acestor proiecte în două etape.
Spitale regionale de urgență. Analiza făcută de Ministerul Sănătății și BEI
Decizia a fost luată în urma unei analize efectuată de Ministerul Sănătății împreună cu reprezentanții echipei de proiect BEI, Jaspers, precum și cu oficiali din Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Spitale regionale de urgență. Două etape de construcție
Aceștia au indentificat ca oportună aprobarea unor măsuri care să permită implementarea proiectelor spitalelor de urgență în două etape. Decizia va determina creșterea co-finanțării europene nerambursabile. De asemenea, măsura vizează și alocarea în viitorul program de finanțare a POR 2021-2027 a sumelor necesare executării lucrărilor de construire aferente celor trei spitale regionale de urgență.
Spitale regionale de urgență. Prima etapă de construcție
Prima etapă, finanțată din programul operațional POR 2014 – 2020, va avea ca obiective:
- întocmirea proiectelor tehnice și verificarea acestora,
- întocmirea planurilor de reorganizare locală, a planurilor de tranziție, a caietelor de sarcini pentru execuție lucrări de construire,
- sprijin tehnic pentru pregătirea aplicațiilor de finanțare pentru etapa 2 .
Spitale regionale de urgență. A doua etapă de construcție
A doua etapă, finanțată din POR 2021-2027, va avea ca obiective executarea lucrărilor de construire și operaționalizarea celor trei spitale regionale.
Spitale regionale de urgență. Investiția totală
Potrivit studiilor realizate de experții Băncii Europene de Investiții, costurile totale pentru construcția și dotarea celor trei spitale sunt de aproximativ 400 de milioane pentru fiecare spital în parte.
Citește și Mai mulți bani pentru medicamentele compensate și gratuite. Ce ordonanță a fost aprobată în ședința de Guvern de joi?