Stiri: Sanatate

Programul Național de investiții în infrastructura de sănătate

Spitalul Carol Davila: Intervenție reușită, în cazul unui pacient la limita operabilității

18.05.2016

Pe 10 mai, în Secția Chirurgie Generală I din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ‘Dr. Carol Davila’ a fost realizată o intervenție chirurgicală cu grad foarte ridicat de dificultate și complexitate, aplicată, la acest moment, numai în centre medicale terțiare, supraspecializate în chirurgia hepato-bilio-pancreatică.

Intervenția s-a efectuat la o pacientă, în vârstă de 64 de ani, diagnosticată cu icter mecanic prin neoplasm de cap de pancreas în stadiu avansat cu invazii vasculare de vecinătate, considerată ca fiind la limita operabilității, având o serie de alte diagnostice asociate care ridicau riscul intra și post-operator.

Examinarea CT abdomino-pelvină, efectuată pre-operator cu protocol imagistic specific pentru leziuni pancreatice, a revelat o tumoră cefalo-pancreatică cu caracter de malignitate și diametru de aprox. 5 cm, cu invazie de arteră hepatică și venă mezenterică superioară.

În acest context clinic și paraclinic, echipa chirurgicală, condusă de căpitan medic drd. Augustin Dima și-a asumat riscul intervenției chirurgicale, care a constat atât în îndepărtarea tumorii maligne, în bloc cu structurile vasculare invadate, cât și reconstrucția compexă, asociată gestului chirurgical. La intervenția chirurgicală, care a durat aprox. 8 ore, au mai participat colonel medic (rez. Teodor Artenie, medic primar chirurgie generală și medic dr. Irina Blaj, medic primar ATI.

Evoluția post-operatorie a fost favorabilă, fără complicațiile posibile, descrise în literatura de specialitate, iar în Secția ATI, pacienta a fost inclusă într-un program, susținut și specific, de recuperare ce a necesitat antibioterapie cu spectru larg, nutriție parenterală, albumină, terapie anticoagulantă adaptată reconstrucțiilor vasculare și monitorizarea complexă a funcțiilor vitale și a constantelor biologice.

În prezent, pacienta a fost retransferată în Secția Chirurgie Generală I și se află într-o stare clinică foarte bună, datorită confortului psihic determinat de reușita intervenției chirurgicale și rapididății procesului de recuperare.