Spitalul de Arsi din Iasi

Secția de Arși din cadrul Spitalului Județean Iași a fost inaugurată. Câte paturi are?

17.10.2019

Spitalul de Arși din Iași. Ministerul Sănătății anunță că începând din data de 16 octombrie 2019 sunt operaționale cinci paturi de Mari Arși în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași. Acestea sunt organizate în cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă și Arsuri.

Sorina Pintea, ministrul interimar al Sănătății, a fost prezentă la inaugurarea secției de arși de la Iași.

Investiția a fost realizată de către Ministerul Sănătății prin utilizarea de fonduri de la bugetul de stat (transferuri) și prin intermediul proiectului garantat de Guvernul României, finanțat de Banca Mondială.

Spitalul de Arși din Iași. Ce spune ministrul interimar al Sănătății?

„Noua unitate dispune de toate spațiile necesare asigurării tratamentului pacienților cu arsuri severe, respectiv 5 paturi pentru mari arși, 5 săli de operație, 5 paturi pentru terapie intensivă intermediară și 10 paturi pentru arsuri mici și medii, maxim 20% din suprafața corpului”, a spus Sorina Pintea.

Aceasta a mai precizat că din punct de vedere legislativ anul acesta au fost rezolvate o serie de aspecte privind tratarea pacientului cu arsuri grave.

„Am stabilit procedura de transfer a marelui ars, noi criterii privind transferul, dar și modul în care se face recuperarea. Urmează să fie pregătit personal medical pentru partea de recuperare care e foarte importantă„, a spus ministrul interimar al Sănătății.

Spitalul de Arși din Iași. Investiție de 40 milioane de lei

Lucrările de construcție și amenajare ale secției au valoarea totală de 40 milioane de lei.

La începutul anului 2018 au fost inițiate de Ministerul Sănătății, în cadrul proiectului finanțat de Banca Mondială, și procedurile pentru achiziția echipamentelor necesare dotării centrului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, precum și a altor trei centre naționale (Timișoara, SJU Bagdasar Arseni București și SCUC Grigore Alexandrescu București). În acest sens au fost realizate mai multe licitații, iar la începutul lui  octombrie 2019 a fost finalizată livrarea, instalarea și instruirea personalului pentru utilizarea tuturor acestor echipamente.

Spitalul de Arși din Iași. Echipamente

Secția inaugurată a fost dotată cu principalele 34 tipuri de echipamente, respectiv:

  • paturi
  • monitoare
  • ventilatoare
  • ecografe
  • module de infuzie/perfuzie
  • microscop
  • dermatom
  • instrumentar chirurgical

Valoarea totală a echipamentelor este de 11,5 milioane lei.

Cele cinci paturi de la Iași se adaugă la cele 18 existente în prezent la Timișoara, București (Spitalele Floreasca și Arși) și Brașov. La acestea se mai adaugă și 10 paturi la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Citește și Tot ce trebuie să știi despre vaccinarea antigripală

 

 

Citiți și despre: