Grija pentru pacienți este cel mai inovator tratament. Sistemul medical românesc este unul departe de a fi perfect, iar cele mai multe probleme sunt cauzate de bugetul insuficient și de faptul că din ce în ce mai mulți medici români pregătiți preferă să plece peste granițe pentru a profesa, în speranța unor salarii decente. Luând în considerare toate acestea, finalul anului 2012 a marcat pe piața din România primii pași ai Spitalului Monza, o unitate dotată la standarde internaționale, în cadrul căreia funcționează echipamente inovative, mânuite de medici cu experiență.
Dezvoltarea unității medicale a fost una fulminantă, la doar un an de la lansare, în 2013, spitalul a înregistrat o cifră de afaceri de 3 milioane de euro, iar în 2014 aceasta s-a triplat, ajungând la nu mai puțin de 9.5 milioane de euro. “Evoluția Spitalului Monza a fost una neașteptat de bună. Primul an de la deschidere a fost cel mai greu, fiind un spital nou și de nișă: centru cardiovascular, fără istoric, astfel că a trebuit să ne câștigăm încrederea în fața pacienților și a medicilor colaboratori. Fără promovare propriu-zisă, am început să operăm bine și să ne facem cunoscuți mai mult prin <mouth to mouth>, lucrând cu medici foarte buni din România și specializați în diferite centre ale Europei”, ne-a declarat Luca Militello, directorul general al Spitalului Monza.
Dotări speciale
Spitalul din București este o investiție a grupului internațional Policlinico di Monza, iar rezultatul investițiilor este chiar numărul pacienților care i-au trecut pragul. Construit pe o suprafață de 18.000 de metri pătrați, unitatea este acum una dintre cele mai mari spitale private din țară, având o capacitate de 140 de paturi și având peste 190 de angajați și 50 de colaboratori.
Dacă în 2013 au fost înregistrați 12.000 de pacienți și aproximativ 800 de internări, un an mai târziu numărul celor care veneau la medicii din Spitalul Monza s-a dublat, ajungând la 24.000, iar cei care s-au internat au fost 3.300 pe tot parcursul anului. “Proiectul spitalului a fost din start un proiect medical. Clădirea a fost construită de la zero, iar toate circuitele din spital respectă toate standarde internaționale. Zone aerisite, saloane cu maxim două paturi, cafenea pentru însoțitori, zonă specială de joacă pentru copii, restaurant, parcare încăpătoare cu pază. Politica noastră de pornire a fost ca pacientul să fie diagnosticat, tratat și recuperat în cadrul aceleași unități, fără a fi trimis pentru diferite analize sau investigații în alte centre. Astfel că, toate specialitățile și centrele noastre au la dispoziție laboratorul de analize medicale, departament complet de radiologie și imagistică medicală și un departament de reabilitare cardiovasculară și neuro-motorie”, a completat conducerea Spitalului Monza.
Centre de excelență
Odată cu dezvoltarea unității, au fost deschise secții speciale, ce oferă pacienților analize și tratamente de top. Cardiostructural Clinic este centrul în care se realizează intervenții de chirurgie cardiacă, cardiologie intervențională sau hibride de excelență, unice în România, centru condus de conf. Dr. Șerban Bălănescu.
Finalul anului 2013 a marcat lansarea Cardiopediatric Center condus de dr. Mircea Cotul, singurul centru privat din țară dedicat afecţiunilor inimii la copii, cu servicii speciale dedicate.
Un alt centru a fost lansat în februarie 2014. Este vorba despre Brain Institute, specializat în neurochirugie pentru adulți și copii, coordonat de doctor Sergiu Stoica, specialist care a acumulat experiență în centre universitare cu renume din Franța și Canada. Alături de doctor Anca Vișan, specializată în neuro-anestezie, și doctor Mihai Crăciun, neurochirurg, a fost formată una dintre cele mai bune echipe de specialiști în neurochirurgie din România, pentru fiecare dintre ramurile ei: spinal, cranian și neuroradiologie intervențională.
“Toate centrele create conțin toate specialitățile medicale pentru patologii specifice. De exemplu, Cardiac Center este un centru de diagnostic și tratament al patologiei cardiovasculare a adultului și conține următoarele specialități: cardiologie clinică, cardiologie intervențională, electrofiziologie și aritmologie, chirurgie cardiacă, chirurgie vasculară și reabilitare cardiovasculară, centru ce are în frunte medici de top din țară precum dr. Theodor Cebotaru, Dr. Călin Popa, Dr. Ana Fruntelată și mulți alții. Dotarea tehnologică a spitalului este de la producători de top din domeniul aparaturii electromedicale și ultimele modele de pe piață din momentul achiziționării acestora. Este important ca medicii noștri, care au lucrat și în alte centre medicale ale Europei, să lucreze cu aparatură de calitate și modernă. Astfel, o parte din medicii noștri au hotărât să se și întoarcă, din Germania, Franța sau Italia, în țară pentru a practica medicina la Spitalul Monza în aceleași condiții de unde au plecat”, explică Luca Militello, directorul general al Spitalului Monza. Conducerea spitalului spune că deși este vorba despre o unitate de nișă, nu doar pacienții cu afecțiuni cardiovasculare sunt cei care le trec pragul, ci și cei care caută servicii de ortopedie și neurochirurgie.
Dezvoltarea sectorului privat
Cu un sistem de sănătate unde soluțiile la problemele existente se lasă așteptate, oficialii unității spun că cei care suferă, în final, sunt pacienții. “În acest moment, sistemul de sănătate național suferă de o problemă în ceea ce privește consistența și distribuția bugetului. În România există o clasă foarte bună de medici, dar doctorii nu au la dispoziție condițiile materiale și logistice în care să funcționeze. Din acest motiv, cel mai mult suferă pacientul, căruia nu i se oferă un serviciu medical la înălțimea așteptărilor. Până în momentul în care politica nu va înfrunta problema într-un mod organic din păcate situația nu se va schimba”, este de părere Luca Militello.
Evoluția sistemului medical pe plan intern a fost marcată de dezvoltarea structurilor medicale private, oferind astfel pacienților din țară posibilitatea de a accesa servicii medicale diverse, la standarde ridicate. Cu toate acestea însă, spune conducerea Spitalului Monza, sectorul privat nu poate schimba singur sistemul medical național, fiind astfel nevoie de sinergie pentru rezultate.
Planuri de viitor: un nou spital
Anul trecut, Spitalul Monza a investit 2 milioane de euro în dezvoltarea neurochirurgiei, chirurgiei ORL și chirurgiei plastice, iar pe parcursul anului curent, investițiile s-au ridicat la aproximativ 1,5 milioane de euro, fiind direcționate spre dezvoltarea departamentelor de urologie și chirurgie toracică. “Pe termen scurt, am început dezvoltarea celor două specialități, urologia și chirurgia toracică. Ca proiect pe termen lung în următorii trei ani, grupul Policlinico di Monza dorește să investească în deschiderea unei structuri noi”, ne-a declarat Luca Militello, directorul general al Spitalului Monza.