Sanatate

Spitalul Monza, sinonim cu performanța în chirurgia robotică

01.07.2019

În luna martie a acestui an, a fost inaugurat Monza Metropolitan Hospital, cel mai nou spital tehnologic al Grupului Monza. Spitalul Monza, prin apartenența sa la un grup internațional de renume, beneficiază de mai mult de 20 de ani de expertiză și inovație în domeniul medical și oferă servicii la standarde europene de calitate, dar contribuie în același timp la formarea profesională continuă a personalului medical în cadrul unor centre internaționale de prestigiu. În plus, colaborarea permanentă între medicii grupului face posibilă realizarea anumitor intervenții cu grad mare de dificultate sau în premieră pentru România.

În anul 2016, Spitalul Monza a inițiat un parteneriat cu Centrele de Excelență Ares, prin care au fost consolidate serviciul de cardiologie intervențională, dar și cel de electrofiziologie deja existent, prin colaborarea cu o echipă medicală formată din cei mai buni medici de cardiologie intervențională din România. Tot în anul 2016, Spitalul Monza a început colaborarea cu Bari Clinic, centrul de chirurgie bariatrică coordonat de către Dr. Rubin Munteanu.

Bari Cinic, centrul de chirurgie bariatrică abordează atât chirurgia obezității, cât și intervenții de chirurgie generală, contribuind atât la diversificarea portofoliului de servicii medicale, precum și la creșterea veniturilor.

Din anul 2017, Spitalului Monza i s-a alăturat Institutul Sânului, un centru integrat de diagnostic și tratament al patologiilor tumorale feminine, în fruntea echipei medicale fiind Dr. Cristian Viișoreanu. Echipa este formată din medici chirurgi, specialiști în diagnosticul imagistic, medici oncologi, dar și psihologi, o echipă pluridisciplinară capabilă să gestioneze cele mai complexe cazuri și intervenții.

„În curând, va fi disponibilă și secția de oncologie unde, sub supravegherea medicilor oncologi, pacienții vor putea beneficia și de tratament chimioterapeutic. Consolidarea departamentului de urologie, inaugurat în anul 2015, are astăzi un volum de 5 ori mai mare față de anul de debut, datorită anumitor investiții, dar și a performanței echipei chirurgicale”, ne-a declarat Dl. Luca Militello, CEO-ul Grupului Monza.

Grupul Monza în România

După consolidarea Spitalului Monza, grupul a început o politică de extindere teritorială. În prima fază a fost abordată zona de Sud-Est, mai exact Constanța, unde a fost preluată activitatea de cardiologie intervențională din Spitalul Județean.

„Suntem singurul serviciu de cardiologie intervențională din teritoriu. Până acum, pacienții erau transferați la București. Centrul nostru deservește toată zona de Sud-Est din punct de vedere al infarctelor, serviciul fiind disponibil 24 de ore din 24, 7 zile din 7”, continuă CEO-ul grupului.

A doua investiție importantă a grupului este reprezentată de preluarea clinicii Pro Estetica, cea mai veche clinică de chirurgie din mediul privat

După preluarea Pro Estetica, clinica a trecut printr-un proces intens de rebranding, pentru a putea fi integrată corespunzător în activitate, dar și pentru a urma strategia de business a grupului.

În noiembrie 2018 și-a început activitatea Spitalul Monza-Ares din Cluj, cel mai mare spital privat din zona Ardealului cu profil de cardiologie. Cu o capacitate de 13 paturi și 2 săli de angiografie, unitatea abordează specialități precum cardiologia, cardiologia intervențională și neurologia intervențională. Spitalul beneficiază de aparatură de înaltă tehnologie, dar și de o echipă medicală de renume, care efectuează proceduri ce până acum nu au mai fost efectuate în mediul privat.

Monza Metropolitan Hospital

Deschiderea Monza Metropolitan Hospital a avut loc în luna martie a acestui an, fiind un spital tehnologic, modern, cu o echipă performantă de chirurgie plastică, o secție de ortopedie și una de neurochirurgie.

„Investiția în tehnologie a fost foarte mare, am achiziționat un aparat de imagistică prin Rezonanță Magnetică 3 Tesla marca Siemens de înaltă precizie, cel mai performant aparat RM de pe piață la ora actuală, și un microscop chirurgical cu sistem de neuronavigație de ultimă generație, marca BrainLab, pentru intervențiile de neurochirurgie”, precizează Luca Militello.

Cea mai mare investiție o reprezintă însă robotul Da Vinci, cu care echipele chirurgicale din cadrul Monza Metropolitan Hospital operează încă din 2017. Cu suportul acestui sistem chirurgii efectuează intervenții de urologie, chirurgie bariatrică, chirurgie ginecologică, oncologică și, mai nou, chirurgie cardiovasculară.

Astăzi, Monza este sinonim cu performanța în chirurgia robotică în ceea ce privește numărul de intervenții efectuate. În primul an au fost realizate 40 de operații, în al doilea an numărul lor s-a dublat, iar anul acesta se estimează un total de 150 de intervenții robotice.

La nivel de tehnologie, în domeniul cardiologiei intervenționale, Grupul Monza pune la dispoziția pacienților 6 angiografe funcționale: trei în Spitalul Monza, două la spitalul din Cluj-Napoca și unul la Constanța, urmând să pună în funcțiune și unul la Pitești, în cadrul unui parteneriat cu un alt spital privat.

În ceea ce privește extinderea în teritoriu prin intermediul clinicilor Ritmico, Spitalul Monza este prezent în Giurgiu, Constanța, Focșani, Ploiești și în perioada imediat următoare și în Pitești. Pe termen mediu și apropiat, grupul a demarat deja construcția celui mai mare centru de oncologie din țară, în parteneriat cu Enayati Group.

Activitatea Fundației Monza și a Centrului de Excelență în Chirurgia CardioVasculară

Motto-ul grupului este sănătate cu pasiune, de aceea, toate acțiunile întreprinse sunt realizate în interesul pacientului. Prin colaborarea cu fundațiile internaționale și Fundația Monza, au fost operate peste 100 de cazuri pro-bono în ultimii 3 ani.

De-a lungul timpului, Spitalul Monza s-a implicat în proiecte pro-bono cu focus pe copii, cu sprijinul mai multor fundații. Un astfel de proiect este și proiectul organizat în parteneriat cu Fundația Mission Bambini, prin care au fost operați copii din Albania și Kosovo. Pentru următorii 5 ani, Grupul Monza alocă 1 milion de euro cazurilor sociale, 200.000 de euro pe an, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Chirurgia robotică

Spitalul Monza este primul centru privat din România care a introdus în practică chirurgia robotică. Pentru chirurg, avantajul cel mai mare este precizia cu care poate face intervenția. Robotul Da Vinci Xi poate reda în timp real imagini 3D de înaltă rezoluție și se pot executa mișcări la 360 de grade printr-un orificiu de câțiva centimetri. La acestea se adaugă siguranţa, precizia şi posibilitatea măririi unor imagini de până la 20-30 de ori, atunci când este necesar. Pentru pacient, cel mai important avantaj este reducerea dimensiunii inciziei, deci o traumă redusă, o spitalizare de scurtă durată și un aspect estetic îmbunătățit.

Chirurgia robotică reprezintă următorul pas în evoluția chirurgiei minim invazive și vine ca o consecință a îmbunătățirii instrumentarului chirurgical și a sistemului de vizualizare intra-operatorie

În ultimii ani, aceasta a devenit noul standard al centrelor chirurgicale la nivel mondial. „Echipa medicală chirurgicală a Spitalului Monza a adus în premieră în România și în Sud-Estul Europei chirurgia cardiovasculară robotică. Două echipe chirurgicale au realizat primele intervenții de chirurgie cardiacă cu ajutorul robotului Da Vinci Xi și pregătim în viitorul apropiat și pe cea de-a treia”, menționează CEO-ul Grupului Monza.

În ceea ce privește Urologia, astăzi Monza reprezintă un centru în care se operează toată gama de afecțiuni urologice cu ajutorul robotului, până astăzi numărând peste 100 de cazuri operate.

Formare continuă pentru 800 de angajați și colaboratori

Grupul Monza numără peste 500 de angajați și 300 de colaboratori. În cadrul grupului, s-a pus mereu accentul pe formare. „Ne-am dorit să creăm un mediu de lucru în care personalul medical, în afară de partea financiară, să fie motivat de condițiile de lucru și de cea mai bună tehnologie, care să îi asigure siguranță în fața pacientului”, detaliază reprezentanții grupului.

Vârsta medie a medicilor este una relativ tânără, existând medici formați de școala românească, recunoscută la nivel internațional pentru nivelul înalt, și care s-au specializat apoi prin practică, în străinătate.

Evoluția Grupului Monza în România

Pănă în anul 2021, Grupul Monza va fi consolidat și de centrul de Oncologie, cu ajutorul căruia va fi acoperită toată gama de servicii de chirurgie de nișă iar, ca nivel financiar, se estimează depășirea pragului de 60 de milioane de euro.

În cadrul acestui proiect sunt avute în vedere o serie de investiții importante, susținute atât de Grupul Monza prin know-how-ul oferit și prin investiția de circa 15 milioane de euro în aparatură medicală, cât și de Enayati Group, pe partea de clădire.

În ceea ce privește perfomanțele financiare, dacă în anul 2013 Grupul Monza a obținut în România venituri în valoare de 3 milioane de euro, în 2018, acestea au atins valoarea de 30 milioane de euro. „O creștere de 10 ori înseamnă pacienți de 10 ori mai mulți, adică pacienți mulțumiți de serviciile pe care le oferim”, explică Dl. Militello.

Previziunile grupului pentru 2019, având în vedere noile centre lansate, Spitalul Monza Ares și Monza Metropolitan Hospital, se încadrează între 38-40 milioane de euro, așadar o creștere considerabilă față de anul anterior.