Stiri: Sanatate

Reorganizarea Spitalului Municipal Oradea

250 milioane de euro pentru Spitalul Regional de Urgență Iași – COVID-19

20.08.2021

Spitalul Regional de Urgență Iași – COVID-19. La solicitarea Ministerulului Sănătății și Ministerului Finanțelor, Guvernul României a aprobat proiectul de lege pentru aprobarea Contractului de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Iași – COVID-19, în valoare de 250 de milioane de euro. Acesta este semnat între România și Banca Europeană de Investiții (BEI) la Bucureşti şi Luxemburg pe data de 20 aprilie.

Facilităţile BEI

Fondurile vor fi utilizate pentru construcția viitorului Spital Regional de Urgență Iași. Finanțarea face parte din facilitățile întreprinse de BEI, ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19, pentru sprijinirea statelor membre în realizarea unor investiții în infrastructura de sănătate.

Noul Spital Regional de Urgență Iași – COVID-19 va înlocui infrastructura învechită și fragmentată a Spitalului Clinic Județean de Urgență Iași cu o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, al echipamentelor și tehnologiei IT.

Spitalul Regional de Urgență Iași – COVID-19. Un nou model operaţional

Spitalul va avea un nou model operațional de management de spital, financiar, administrativ și clinic, focalizat pe pacient.

Acesta va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională, neuroștiințe etc. Astfel, spitalul este prevăzut a deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Est, pentru a trata pacienții critici și cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii și practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente și sigure din punct de vedere clinic.

Fonduri europene şi bani de la bugetul de stat

Potrivit contractului, finanțarea BEI în valoare de 250 de milioane de euro reprezintă aproximativ jumătate din costul net aferent obiectivului Spitalul Regional de Urgență Iași, diferența urmând a fi asigurată din fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat, după cum va fi necesar.

Proiectarea spitalului este prevăzută a începe în această toamnă.

Citeşte şi Ministerul Sănătății, anunț important privind spitalele regionale