Primul spital privat multidisciplinar din Brașov continuă să se dezvolte. Organizația Mondială a Sănătății defineşte sănătatea ca fiind o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mintal cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților. Prin urmare, este vorba de capacitatea de a duce o viață productivă social și economic.
Este firesc să te ocupi de propria sănătate, însă sunt şi persoane care îşi dedică viaţa pentru a îngriji alte persoane. Personalul Spitalului Sf. Constantin din Brașov este pregătit în acest scop.
“Spitalul Sf. Constantin este primul spital privat multidisciplinar inaugurat în Brașov, am reușit să atragem o echipă de medici specializați și dispuși să se dedice exclusiv acestui proiect de nivel internațional, unii dintre aceștia renunțând chiar la carierele în străinătate, contribuind astfel în mod

Camelia Teodora Samota, director spital
semnificativ la transformarea Braşovului în centru regional de dezvoltare în domeniul serviciilor medicale private”, a afirmat, pentru Jurnalul de Afaceri, directorul spitalului Camelia Teodora Șamotă.
Scopul principal al Spitalului Sf. Constantin este de a oferi asistență medicală de calitate, integrând metode moderne de tratament și cele mai recente tehnici și proceduri chirurgicale. Spitalul privat își propune să inoveze prin introducerea celor mai recente proceduri medicale și prin efectuarea de intervenții chirurgicale în premieră națională. Mediul spitalicesc și circuitele medicale sunt supuse unui proces continuu de evaluare și îmbunătățire, în conformitate cu cele mai recente standarde internaționale.
Un spital cu renume
Inaugurarea Spitalului Sf. Constantin, aşteptată cu nerăbdare atât de către pacienţi cât şi de lumea medicală, a avut loc în anul 2011, atrăgând şi alte investiţii de profil dar şi promovarea turismului medical în zona oraşului Braşov.
Localizat în centrul Brașovului, pe strada Iuliu Maniu nr. 49, Spitalul Sf. Constantin este recunoscut în lumea medicală privată pentru intervențiile chirurgicale complexe efectuate (multe din ele în premieră județeană sau chiar națională), cât şi prin echipa medicală și prin recunoașterea la nivel internațional a standardelor de igienă spitalicească implementate.
În cei aproape cinci ani de existenţă, deviza spitalului a fost de a trata fiecare pacient ca şi cum ar fi cel mai important. De aceea, spitalul utilizează la capacitate maximă tehnologie înaltă, de ultimă generație, pentru a asigura calitatea actului medical, diagnosticul precis și siguranța pacientului.
EUROPEAN HAND HYGIENE EXCELLENCE AWARD 2013, în cadrul Primei Campanii Globale a Organizației Mondiale a Sănătății pentru Siguranța Pacientului: CLEAN CARE IS SAFER CARE
Premiul obținut în cadrul competiției internaționale reprezintă încununarea tuturor eforturilor pentru implementarea unui program complex de prevenire și control al infecțiilor intraspitalicești, program demarat încă de la inaugurare, în urmă cu 3 ani, Spitalul Sf. Constantin Brașov stabilindu-și ca obiectiv „Excelența în sănătate”. Eforturile personalului și investițiile în infrastructură au fost canalizate către acest scop, de a institui și de a menține un act medical la standarde ridicate de calitate. Sistemul integrat de măsuri ce privesc atât personalul medical, cât și pacienții, cu caracter de unicat în România, a fost dezvoltat după modelul „Vigigerme®” de la Spitalul Universitar din Geneva și are ca finalitate siguranța pacientului conform principiului OMS „Clean Care is Safer Care”.
Coordonatoarea Vigigerme® la Spitalul Sf. Constantin, Dr. Andreea Moldovan, medic primar Boli Infecțioase, a prezentat rezultatele obținute de spitalul brașovean la numeroase conferințe și congrese de specialitate din țară și străinătate, înscriind Spitalul Sf. Constantin în această competiție europeană în finala căreia au mai rămas alte 3 spitale din Luxemburg, Germania și Irlanda. Desemnarea câștigătorului a avut loc în urma unei vizite de audit în cele 4 spitale.
Investiţii de top
Avantajul de a avea o echipă de medici foarte bine pregătiţi este completat de aparatura de top utilizată, produsă de lideri mondiali în domeniu precum Karl Storz, Zeiss, Draeger, General Electric, ValleyLab, Getinge, Stryker, Coblation.
De asemenea, merită menţionate şi blocul operator care este dotat cu trei săli de operație și un compartiment de anestezie și terapie intensivă complet echipate cu aparatură pentru monitorizarea și susținerea funcțiilor, dar şi condițiile de cazare și serviciile ireproșabile, în rezerve de două paturi, dotate cu televizor LCD, internet wireless, saloane cu grup sanitar propriu și sistem de climatizare, paturi confortabile cu multiple opțiuni, sistem de chemare a personalului medical şi echipamente de monitorizare.
“Ne propunem să oferim un serviciu ireproșabil prin competențe profesionale deosebite și tehnologii de ultimă generație, reprezentând „Excelența în sănătate”. Ne dorim să impunem un nou standard pentru serviciile medicale din România, prin promovarea bunelor practici medicale și implementarea tehnologiilor inovatoare. Vom trata orice pacient ca fiind cel mai important și ne vom canaliza energia pentru a preveni, a diagnostica, a trata și a oferi îngrijiri medicale la standarde internaționale, îmbunătățind calitatea vieții pacienților noștri”, ne-a declarat conducerea Spitalului Sf. Constantin.
Condițiile speciale de sterilitate asigurate în blocul operator respectă standardele internaționale pentru camere curate și puritatea aerului. Securitatea totală a actului medical este asigurată de un sistem unic pentru mediul spitalicesc din România, care include filtre specifice, proceduri stricte de sterilizare și dezinfecție, o politică de interzicere a accesului în zonele de risc fără a purta echipament steril și o politică globală pentru prevenirea infecțiilor intra-spitalicești.
Cei mai buni specialişti
Conducerea spitalului este de părere că excelența în domeniul medical poate fi atinsă numai cu personal calificat și dedicat. De aceea, reprezentanţii unităţii sanitare au pus accent pe recrutarea celor mai buni profesionişti români din fiecare domeniu din toată ţara, dar şi din străinătate. Tot din acest considerent, medicii care deservesc secțiile spitalului, dar și personalul medical mediu și auxiliar sunt angajați în regim full-time și nu mai lucrează la alte spitale, fiind mereu la dispoziția pacienților pentru a le oferi suportul necesar.
Până în prezent au fost realizate peste 6000 de intervenţii chirurgicale în cadrul Spitalului Sf. Constantin, iar numărul total de pacienți internați și tratați depășește 20000 de pacienți. Secția de chirurgie generală a efectuat peste 2600 de intervenții, din care un procent de 40% au reprezentant cazuri de chirurgie oncologică și 250 de intervenții au fost în domeniul chirurgiei bariatrice.
Activitatea de anestezie și terapie intensivă a Spitalului Sf. Constantin, reprezentând unul din factorii de diferențiere ai acestui spital, este desfășurată de o echipă medicală complexă și experimentată, formată din medici primari și specialiști ATI, asistente de Anestezie și de Terapie Intensivă, personal auxiliar sanitar; Un asistent de Terapie Intensivă are în grijă unul sau maximum doi pacienți, ceea ce face ca urmărirea bolnavilor să fie foarte riguroasă așa cum e și îngrijirea acestora. Secția ATI dispune de aparatură de ultimă generație, aparate de anestezie, aparate de ventilație mecanică, de monitorizare și suport al funcțiilor vitale, metode tehnice și farmacologice moderne de control al durerii postoperatorii
Secția ATI este pregatită pentru abordarea cazurilor dificile, cum ar fi: anestezia generală pentru operații pe căi aeriene, operații ORL – atât la adulți cât și la copii, până la cele mai fragede vârste; anestezia pacienților cu căi aeriene dificile, intubație dificilă; anestezia pentru chirurgia abdominală, chirurgia laparoscopică, chirurgia obezității; profilaxia trombembolismului pulmonar, prin metode aplicate îndeosebi la pacienții chirurgicali cu risc înalt de apariție a acestei complicații (chirurgia majoră ortopedică, neurochirurgia, chirurgia oncologică, pacienții din terapie intensivă). Activitatea secției este susținută de punctul de transfuzii autorizat (singurul din Brașov autorizat conform noilor norme din Legea nr. 607/2013), cu activitate continuă, asigurată de asistent transfuzor dedicat.
Conceptul onco-chirurgical
Unul din domeniile în care se remarcă Spitalul Sf. Constantin este tratamentul afecțiunilor oncologice. Cazurile oncologice sunt abordate multi-disciplinar, în cadrul colocviului onco-chirurgical ce asigură soluția optimă pentru stabilirea strategiei de tratament a fiecărui pacient în parte. Cazurile sunt evaluate, inclusiv pentru second opinion, de către specialisti în oncologie medicală, chirurgie oncologică, anestezie-terapie intensivă, radiologie-imagistică și alte domenii conexe.
Spitalul Sf. Constantin din Brasov a lansat în luna iunie 2013 un proiect unic pentru mediul privat din Romania si in Europa de Est: „Chimioterapia Hipertermica Intraperitoneala” (CHIP-HIPEC), dedicat pacienților cu tumori abdominale avansate, extinse la seroasa peritoneala (asa-numita „carcinomatoza peritoneala”), pana în luna iulie 2015 fiind efectuate 30 de intervenții.
Principalul element de diferențiere pentru pacienții ce efectuează tratamente citostatice la Spitalul Sf. Constantin este reprezentat de personalizarea terapiei citotoxice și citostatice în funcție de profilul molecular al tumorii (“molecular profiling”).
Secția Oncologie Medicală a Spitalului Sf. Constantin s-a aliniat tendinței avangardiste actuale din oncologia modernă: personalizarea terapiei citotoxice și citostatice în funcție de profilul molecular al tumorii („evidence-guided tumor profiling services”). Terapia individualizată este cea mai eficientă soluție în lupta contra cancerului, abordarea personalizată înlocuind 100% tratamentul empiric.
Până în 2015, în cadrul secției de oncologie au fost efectuate peste 12000 de tratamente citostatice în regim de spitalizare continuă sau de zi (fiecare pacient beneficiind, în funcție de planul de tratament, de una sau mai multe ședințe de chimioterapie). În cadrul secției se efectuează tratamentul tumorilor solide, de orice tip, prin chimioterapie, inclusiv în cadrul Programului Național de Oncologie, departamentul dispunând și de un laborator propriu de preparare centralizată a chimioterapiei cu ajutorul unei hote cu flux laminar, în condiții stricte din punctul de vedere al procedurii și sub atenta îndrumare a unui farmacist cu experiență.
Din dorinţa de a face performanţă, Spitalul Sf. Constantin a dezvoltat parteneriate cu prestigiosul spital Hopital Universitaire de Geneve pentru asistență tehnică, schimb de cunoştinţe și formare a personalului medical, precum şi numeroase programe de training și instruire, atât pentru personalul propriu, cât și pentru medici și asistenți medicali din toată țara.
Împreună cu partenerii săi, spitalul a organizat cursuri pentru asistenți pe teme de igienă spitalicească și prevenirea infecțiilor nosocomiale, workshop-uri privind igiena spitalicească pentru medicii epidemiologi din toate orașele țării, transplantul renal și hepatic, simpozioane adresate medicilor de familie sau specialiști, precum și cursuri avansate de chirurgie hepatică și oncologică (chimioterapia hipertermică intraperitoneală – HIPEC) sau chirurgie minim-invazivă ORL prin Coblație.
Alături de pacienţi
Spitalul Sf. Constantin dispune de 92 de paturi în 12 secții cu saloane pentru spitalizare continuă și de zi, un bloc operator cu trei săli de operație multifuncționale, 13 paturi specializate în cadrul secției de terapie intensivă, precum și ambulatoriu de specialitate.
Cele 12 secţii ale spitalului sunt: cardiologie, chirurgie generală, chirurgie plastică estetică, chirurgie pediatrică, diabet zaharat, nutritive şi boli metabolice, gastroenterologie, neurochirurgie, neurologie, oncologie medicală, O.R.L. adulţi şi copii, ortopedie-traumatologie, urologie.
Policlinica vine în completarea secţiilor de spitalizare cu următoarele cabinete de consultaţii: audiologie şi proteza auditivă, alergologie și imunologie pediatrică, boli infecţioase, cardiologie, chirurgie generală, chirurgie plastică, chirurgie pediatrică, diabet, nutriție şi boli metabolice , gastroenterologie, medicină internă, neurochirurgie, neurologie, oncologie medicală, ortopedie, O.R.L. adulţi şi copii, psihiatrie, , reumatologie, urologie.
De asemenea, Spitalul Sf. Constantin este dotat cu laborator de analize propriu, oferind o gamă largă de analize medicale: hematologie, imunologie, biochimie, microbiologie.
Implicare socială
Ajutorarea persoanelor fără posibilități materiale oferă recompense și satisfacții imense. Spitalul Sf. Constantin participă la un proiect de întrajutorare a unor categorii de persoane defavorizate din punct de vedere material prin intermediul Fundației Clinica Sf. Constantin. Pe lângă susținerea cazurilor sociale, în principal cele oncologice, Fundația a derulat campanii pentru intervenții ORL la copii și campanii de screening pentru cancerul mamar sau cancerul de prostată.
“Nu există lucru mai dureros decât să constați că viața aproapelui tău ar putea fi salvată de descoperirile recente ale medicinei moderne, dar persoana respectivă nu își permite accesul la acestea. Aici, trebuie să intervenim noi, prin proiecte de caritate și strângerea de fonduri care urmează apoi să fie direcționate către tratarea afecțiunilor persoanelor neajutorate”, ne-a explicat managerul spitalului.
Un viitor de anvergură
Deţinând premiul European Hand Hygiene Excellence Aword acordat în anul 2013 de către Organizația Mondială a Sănătății, conducerea spitalului urmăreşte, pentru viitor, respectarea programului de prevenire și control al infecțiilor intraspitalicești, program demarat încă de la inaugurare.
Având ca obiectiv “excelenţa în sănătate”, în departamentele chirurgicale au avut loc o serie de premiere medicale pentru sistemul medical privat din România și pentru orașul Brașov, printre care se numără: chirurgia laparoscopică SILS/LESS, numeroase intervenții de chirurgie oncologică de anvergură, chirurgia minim-invazivă, chirurgia bariatrică (inclusiv prin incizie unică ombilicală), neurochirurgie spinală şi cranio-cerebrală, intervenția ORL Baloon Eustachian Tuboplasty pentru hipoacuzia de transmisie. Conducerea spitalului urmăreşte continuarea acestor intervenţii de anvergură şi pe viitor.
Pentru a răspunde nevoilor pacienților, conducerea spitalului derulează în permanență noi proiecte de dezvoltare. În cursul anului 2015 investițiile au fost canalizate către deschiderea laboratorului de analize și a secției de gastroenterologie. Având în vedere cererea în continuă creștere pentru servicii medicale de calitate, dezvoltarea spitalului va continua și în perioada următoare, prin dezvoltarea secțiilor existente și lărgirea gamei de servicii.
Ţinând cont de faptul că anul trecut, compania Teo Health S.A. care administrează spitalul, a înregistrat o cifră de afaceri de peste 26 de milioane de lei, anul acesta conducerea Spitalului Sf. Constantin speră să depăşească acestă sumă.