Unitatea utilizează la capacitate maximă tehnologia de ultimă generație pentru a asigura calitatea actului medical, diagnosticul precis, tratamentul adecvat și siguranța pacientului. Spitalul Sf. Constantin oferă pacienților servicii medicale de calitate, într-un mediu sigur și confortabil, diferențiindu-se de alte spitale tradiționale din România prin faptul că dotările și amenajarea spațiului în care își desfășoară activitatea au fost încă de la început special concepute pentru a corespunde standardelor internaționale de calitate în domeniul medical.
În anul 2019 spitalul s-a mutat într-un nou sediu, s-a extins într-o nouă locație din Brașov: Calea București nr. 318, devenind un spital monobloc, multidisciplinar. Spitalul cuprinde secții cu saloane pentru spitalizare continuă și de zi, totalizând 150 de paturi. Noul departament de imagistică medicală, dotat cu echipamente de ultimă generație, blocul operator cu 6 săli de operație, centrul de chirurgie cardiovasculară și cel de cardiologie clinică și intervențională, secția de terapie intensivă de 250 mp inaugurate de la mutarea spitalului în noul sediu întregesc dotările la standarde europene ale celui mai curat spital din Europa, distincție acordată de OMS.
Spitalul Sf. Constantin oferă pacienților servicii medicale de calitate, într-un mediu sigur și confortabil
„Achiziționarea robotului daVinci, în martie 2017, a fost unul dintre cele mai importante momente pentru evoluția Spitalului Sf. Constantin. În acest timp am efectuat în cadrul spitalului peste 400 de intervenții chirurgicale robotice, unele dintre acestea în premieră pentru Europa de Est – transplant de rinichi asistat robotic – sau în premieră pentru România”, ne-a declarat Dr. Laurențiu Ene, Director General al Spitalului Sf. Constantin.
Ca urmare, spitalul a fost apreciat și menționat ca fiind unul dintre cele mai importante centre RAKT, transplantul de rinichi asistat de robot (RAKT) fiind introdus pentru a reduce morbiditatea transplantului de rinichi deschis.
Tehnica robotică RAKT, introdusă în premieră de Spitalul Sf. Constantin
Centrul de Transplant Renal „Prof. Gilles Mentha” din cadrul Spitalului Sf. Constantin a fost primul centru din Europa de Est care a introdus tehnica robotică RAKT (robotic assisted kidney transplantation), în care suturile vasculare și implantarea ureterului în vezica urinară se realizează folosind robotul DaVinci, începând cu ianuarie 2019. România se află pe harta centrelor RAKT datorită Spitalului Sf. Constantin Brașov și a activității de transplant renal. Activitatea de transplant renal s-a dezvoltat pe timpul pandemiei, cu un record de 11 cupluri transplantate în 2021, iar în prezent s-a ajuns la 26 de cupluri, fiind singurul centru care utilizează tehnici minim invazive de recoltare a rinichiului (21 robotice și 5 laparoscopice).
De asemenea, s-a dezvoltat și activitatea de chirurgie bariatrică, Spitalul Sf. Constantin fiind singurul centru bariatric LESS (fără cicatrici) din România. Anul acesta s-au împlinit 10 ani de la prima operație de Gastric Sleeve LESS, iar până în prezent, peste 900 de pacienți au beneficiat de intervenții în unitatea medicală.
Spitalul Sf. Constantin, singurul centru bariatric LESS (fără cicatrici) din România, a aniversat 10 ani de la prima operație clasică Gastric Sleeve
„Managementul activității chirurgicale pe timp de pandemie este unul dintre aspectele demne de menționat, deoarece nu s-a înregistrat nicio infecție COVID-19, datorită screeningurilor pacienților și personalului, fapt care a permis să fim cel mai important și performant spital non-covid din regiune (peste 5.800 intervenții chirurgicale)”, precizează Dr. Bogdan Moldovan, Director Medical.
Gama de servicii medicale oferite
Centrul de Cardiologie Clinică și Intervențională din cadrul Spitalului Sf. Constantin Brașov și-a început activitatea din 4 noiembrie 2019. Laboratorul de Cateterism Cardiac și Angiografie dispune de cel mai modern angiograf din regiune care poate deservi pacienți din toata țara. Centrul are o capacitate de 17 paturi, din care 2 paturi de USTACC – Unitate de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici.
Tot în anul 2019, a fost inaugurat LABORATORUL DE RADIOLOGIE-IMAGISTICĂ MEDICALĂ, care dispune de dotări de top pentru RMN, CT, RX digital, mamografie cu tomosinteză, ecografie. Laboratorul a inaugurat, începând cu luna aprilie 2020, un Compartiment de Biologie Moleculară în cadrul căruia se lucrează teste RT PCR SARS-COV-2.
Centrul de boli cardiovasculare al Spitalului Sf. Constantin are în acest moment cele mai bune dotări din țară
În cursul anului 2020, a fost înființat „Centrul integrat, ultramodern, pentru diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare”. Echipa realizează toată gama de intervenții cardiovasculare, iar ca platformă tehnică, Centrul de boli cardiovasculare al Spitalului Sf. Constantin are în acest moment cele mai bune dotări din țară.
“În anul 2022, Spitalul Sf. Constantin a achiziționat echipamente de ultimă generație, Olympus EVIS EXERA III (CV-190), pe care le pune la dispoziția pacienților săi, pentru a efectua Colangiopancreatografia Retrogradă Endoscopic, o tehnică minim invazivă, Spitalul Sf. Constantin din Brașov devenind astfel unul dintre puținele centre din România care efectuează ERCP”, mai spune Directorul General.
Primul centru de transplant de păr
Spitalul Sf. Constantin Brașov găzduiește primul centru de transplant de păr dintr-un spital privat, Transylvania Hair Transplant Center. Această intervenție se face utilizând tehnica FUE – “Folicular Unit Extraction”, cea mai nouă tehnologie de extracție cu vid și implantare sub presiune folosind tehnologia americană Neograft.
Spitalul Sf. Constantin este, de asemenea, singurul spital din Brașov în care se efectuează ureteroscopia flexibilă și tratarea adenomului de prostată fără bisturiu (cu ajutorul laserului).
Secția Oncologie Medicală a Spitalului Sf. Constantin s-a aliniat tendinței avangardiste actuale din oncologia modernă: personalizarea terapiei citotoxice și citostatice în funcție de profilul molecular al tumorii (“evidence-guided tumor profiling services”). Identificarea căilor (“pathways”) prin care tumora malignă proliferează și metastazează, în vederea identificării unui tratament personalizat, individualizat, care să asigure un răspuns terapeutic durabil a devenit posibilă și în România, la Brașov, prin colaborarea cu laboratoare specializate în astfel de analize moleculare, care dau posibilitatea pacienților noștri actuali și celor viitori de a-și personaliza în mod eficient tratamentul oncologic. Terapia individualizată este cea mai eficientă soluție în lupta contra cancerului, abordarea personalizată înlocuind 100% tratamentul empiric.
Recent, în incinta Spitalului, și-a extins activitatea Institutul Brain Map Neuroscience Brașov. BrainMap reprezintă varianta mai specializată şi mai complexă a unei electroencefalograme cantitativă (QEEG).
În incinta Spitalului Sf. Constantin și-a extins activitatea Institutul Brain Map Neuroscience Brașov
Referindu-se la strategia de creștere pentru perioada următoare, conducerea companiei afirmă că “aceasta vizează continuarea și dezvoltarea programelor naționale pe care spitalul le deține: Programul Național Oncologie, Programul Național de Boli Rare, Programul Național Ortopedie, Programul Național de Boli Cardiovasculare, dar și dobândirea altor programe naționale, cum ar fi cel de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană. Aceste programe reprezintă susținerea de care au nevoie mulți pacienți și facilitează deschiderea Centrelor de Excelență pentru Transplant de ficat, pancreas și intestine”.
Investiții și acreditări
Cele mai importante investiții în echipamente efectuate de Spitalul Sf. Constantin au vizat specialități precum ATI (Paturi terapie intensivă Latera Thema și Videobronhoscop), Chirurgie cardiovasculară (Ecograf Philips Epiq Elite), Ortopedie (Turn complet Artroscopie Synergy), Laborator analize medicale (Analizor Architect C4000) și Gastroenterologie (Turn videoduodenoscop Exera III).
În prezent, Spitalul Sf. Constantin este certificat ISO 9001 (TÜV Thüringen) – ISO 14644 Cleanrooms and associated controlled environments – pentru Blocul Operator. De asemenea, spitalul a primit premiul World Hand Hygiene Excellence Award (OMS) 2013, reconfirmat prin audit 2018.
Spitalul Sf. Constantin a primit premiul World Hand Hygiene Excellence Award (OMS) 2013, reconfirmat prin audit 2018
Laboratorul de analize medicale este acreditat RENAR, iar compartimentul de Radiologie-Imagistică este autorizat de către CNCAN. De asemenea, Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha” deține Acreditarea Agenției Naționale de Transplant pentru efectuarea transplantului renal, precum și Acreditarea pentru activitatea de prelevare de organe, țesuturi și celule. Agenția Națională de Transplant a acreditat unitatea începând cu luna mai 2021 și pentru transplant cardiac.
Valorile comune nasc pasiuni comune
În ceea ce privește valorile pe care se pune preț în cadrul Spitalului Sf. Constantin, trebuie menționat faptul că apartenența la grup, conduita profesională, empatia, încrederea, loialitatea, discreția reprezintă principiile de bază. În plus, colaborările de lungă durată se nasc întotdeauna din pasiuni comune, împărtășind aceleași valori: etică profesională, competență, echilibru între viața personală și cea profesională, responsabilitatea socială și susținerea comunității.
“În prezent, echipa spitalului este formată din 309 angajați și 76 colaboratori, însă suntem mereu dornici să avem alături persoane competente și dornice să evolueze într-un mediu sigur, de excelență. Acceptăm noile provocări din domeniu și așteptăm cu interes noi colaboratori. În momentul de față, avem disponibile poziții pe toate specialitățile și pe toate nivelurile de pregătire profesională”, menționează Directorul medical.
Mediul și grija față de comunitate
Pentru unitatea medicală, protejarea mediului înconjurător se traduce și în bunăstarea generală a populației. În activitatea zilnică, Spitalul Sf. Constantin se preocupă de sortarea deșeurilor pe coduri de deșeuri, colaborând cu 3 firme în acest sens. Spitalul Sf. Constantin încurajează folosirea mijloacelor de transport în comun, fiecare angajat beneficiind de abonament pe toate liniile de transport.
Pentru reducerea cantității de deșeuri au fost montate în tot spitalul aparate pentru apă potabilă, încurajând utilizarea propriilor sticle, reducând aproape de minim deșeurile de plastic provenite de la apa îmbuteliată.
Echipa Spitalului Sf. Constantin a fost alături de comunitate în 2021, susținând cauza Brașov Heroes (un program de atragere de fonduri pentru 10 cauze selectate din comunitate – programul a constat în 3 luni de fundraising și o cursă cu obstacole a comunității unde brașovenii se întâlnesc, aleargă, donează şi se strâng fonduri pentru cauzele participante).
“Spitalul nostru a participat cu o echipă minunată formată din medici, asistente, personal mediu și administrativ care a deținut recordul prin numărul de persoane implicate, fiind un model de implicare comunitară de excepție! Pentru eroii de la Spitalul Sf. Constantin, mișcarea înseamnă viață, bucurie, speranță și sănătate”, precizează Directorul General, Dr. Laurențiu Ene.
De asemenea, responsabilitatea socială este un plan important în activitatea Spitalului Sf. Constantin, care prin intermediul Fundației Sf. Constantin desfășoară numeroase campanii pentru susținerea unor cauze sociale, precum și a unor activități de screening și prevenție. Anul acesta au fost desfășurate campanii de screening pentru cancerul mamar, ovarian și de prostată.
Continuarea implicării în activități sociale de voluntariat „Donează sânge! Împreună pentru viață”, Maratonul de vaccinare anti COVID-19 (650 doze de vaccin administrate în 12 ore) reprezintă modalitatea prin care Spitalul Sf. Constantin rămâne alături de comunitate, punând la dispoziție resursele de care este nevoie, dar și experiența profesională deosebită.
Spitalul Sf. Constantin asigură calitatea actului medical
Pe lângă angajamentul pentru excelență asumat în toate aspectele activității, Spitalul Sf. Constantin utilizează la capacitate maximă tehnologia înaltă, de ultimă generație, pentru a asigura calitatea actului medical, diagnosticul precis, tratamentul adecvat și siguranța pacientului.
Dacă ne referim la recentele performanțe financiare, trebuie menționat faptul că creșterea cifrei de afaceri în anul 2021 se datorează în principal creșterii adresabilității pacienților.
“Estimăm că fluxurile de numerar vor înregistra o creștere pe parcursul anului 2022 prin creșterea adresabilității și eliminarea restricțiilor impuse de pandemia Covid-19. Societatea monitorizează atent evoluția indicatorilor macroeconomici, printre care se remarcă în principal creșterea accelerată a ratei inflației. Aflându-ne în plin proces de acreditare ANMCS, ne dorim să promovăm conceptul de siguranță în serviciile de sănătate acordate pacienților noștri. Prin implementarea standardelor ANMCS, avem ca scop final îmbunătățirea calității și siguranței serviciilor medicale oferite”, a declarat, în încheiere, Dr. Laurențiu Ene, Director General al Spitalului Sf. Constantin.