Sprijin de la UE pentru fermierii români afectaţi de prelungirea embargoului rusesc

14.08.2015

Uniunea Europeană despăgubește producătorii români de legume și fructe în limita a 3.000 de tone, în urma prelungirii embargoului rusesc. Astfel, conform unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, în urma prelungirii embargoului Federației Ruse impus produselor agroalimentare ale Uniunii Europene, Comisia Europeană a stabilit măsurile de sprijin excepțional cu caracter temporar suplimentar pentru producătorii din sectorul fructe și legume prin adoptarea Regulamentului Delegat (UE) 1369/2015 al Comisiei din 7 august 2015 de modificare a Regulamentului Delegat (UE) nr. 1031/2014 de stabilire a unor măsuri de sprijin excepționale cu caracter temporar suplimentare pentru producătorii de anumite fructe și legume.

Conform regulamentului, cantitatea repartizată ţării noastre este de 3.000 tone. Măsurile pentru care se acordă despăgubire din fonduri UE sunt cele prevăzute la art. 1 alin. (1) din Regulamentul Delegat (UE) 2015/1369 al Comisiei, respectiv retragerile de pe piață și nerecoltarea și recoltarea înainte de coacere. Beneficiarii acestor măsuri de sprijin pot fi organizațiile de producători precum și producătorii de fructe și legume care nu sunt membri ai unei organizații de producători.

În conformitate cu prevederile art. 411 alin. (7) din ordinul nr.694/2008 cu modificările și completările ulterioare, destinațiile permise pentru produsele retrase sunt distribuția gratuită, distrugerea, utilizarea sub formă de hrană proaspătă sau procesată pentru animale, compostare.

Produsele vizate, în conformitate cu Regulamentul UE, sunt tomatele, morcovii, ardeii, varza albă, conopida, castraveții, ciupercile, merele, perele, fructele roșii, strugurii de masă, kiwi, lămâile, piersicile și nectarinele.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va monitoriza zilnic cantitățile de produse care fac obiectul măsurilor menționate mai sus și va sista aplicarea acestor măsuri la data epuizării cantității alocate României.

 

 

Citiți și despre: