Stiri: Companii

Sprijin financiar pentru companii

Sprijin financiar pentru companiile din România de la Comisia Europeană

03.07.2020

Sprijin financiar pentru companii. Comisia Europeană a aprobat o schemă în valoare de 800 milioane de euro pentru a sprijini companiile din România afectate de pandemia de coronavirus. Schema de ajutor a fost aprobată în baza Cadrului temporar privind ajutoarele de stat. În cadrul acestui sistem, sprijinul public va lua forma unor împrumuturi subvenţionate şi a unor garanţii de stat pentru împrumuturi.

Sprijin financiar pentru companii. EximBank

Măsurile vor fi gestionate de către ramura de dezvoltare a Băncii de Export Import a României, EximBank, care va acţiona în numele statului român şi total independent de activităţile comerciale ale Eximbank.

Sistemul va fi deschis întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri care a depăşit 20 milioane de lei (aproximativ 4 milioane de euro) în 2019, precum şi întreprinderilor mari.

Sprijin financiar pentru companii. Accesul la finanţare

Măsurile au în vedere îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru aceste întreprinderi, ceea ce le va permite să îşi continue activităţile în timpul pandemiei de coronavirus şi după aceasta.

Condiţii

Comisia Europeană a constatat că măsurile cu privire la România sunt în conformitate cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar. Mai exact, pentru ambele măsuri:

  • scadenţa împrumuturilor este limitată la şase ani
  • valoarea împrumuturilor corespunde nivelului prevăzut în Cadrul temporar în ceea ce priveşte nevoile de lichidităţi ale beneficiarilor
  • împrumuturile se referă la nevoile în materie de capital circulant şi de investiţii

Comisia Europeană mai precizează că măsurile sunt necesare, adecvate şi proporţionale pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în Cadrul temporar.

Citeşte şi Banca Română de Credite şi Investiţii deschide o agenţie în Galaţi