Stiri: Economie

Turismul in luna aprilie 2022

Firmele din turism vor beneficia de 500 de milioane de euro

07.12.2020

Sprijin financiar turism. Guvernul, la iniţiativa Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a adoptat Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentație și agenții de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de coronavirus.

„Prin prezenta ordonanță de urgență se stabilește cadrul legal cu privire la instituirea unei scheme de ajutor de stat privind acordarea de finanțare din fonduri publice naționale și/sau din fonduri externe nerambursabile pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentație și agenții de turism, a căror activitate a fost afectată de efectele pandemiei cu virusul SARS-CoV-2”, precizează Ministerul Economiei.

Sprijin financiar turism. Relansarea sectorului

Schema de ajutor de stat își propune, astfel, să contribuie la supraviețuirea și relansarea acestui sector, prin salvarea de la faliment a unui număr important de actori economici, dar și a locurilor de muncă generate de aceștia. În acest fel, se dorește împiedicarea efectului de domino economic, ce ar putea avea grave implicații la nivel național.

Din datele ANAF privind cifra de afaceri pe primul semestru 2020, comparativ cu primul semestru 2019, s-au constatat următoarele:

 • În privința structurilor de cazare, există o reducere a cifrei de afaceri cu 36,8%, iar cei mai afectați au fost marii contribuabili (-64,8%), urmați de contribuabilii mijlocii (-48,4%) și de cei mici (-36,8%);
 • În ceea ce priveşte structurile de alimentație, există o reducere a cifrei de afaceri cu 33,5%, iar cei mai afectați au fost contribuabilii mijlocii (-40,5%), urmați de contribuabilii mici (-32,2%) și de cei mari (-27,8%);
 • În privința agențiilor de turism, există o reducere a cifrei de afaceri cu 60,5%, iar cei mai afectați au fost contribuabilii mari (-71,4%), urmați de cei mijlocii (-62,8%) și de cei mici (-51,6%).

Sprijin financiar turism. Granturi

Ajutorul se va acorda beneficiarilor sub forma unor granturi, în vederea acoperirii parțiale a pierderii din cifra de afaceri sau din rulaj, în cazul agențiilor de turism, suferită în 2020, comparativ cu anul 2019, în cuantum de 20%.

Coduri CAEN

Schema se adresează activităților aferente codurilor:

 • CAEN 7911, 7912, 7990 (agenții de turism licențiate)
 • CAEN 5510, 5520, 5530, 5590 (structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare clasificate)
 • CAEN 5610, 5621, 5629, 5630 (structuri de alimentație), înregistrate în scopuri fiscale pe teritoriul României.

Sprijin financiar turism. Condiţii

Întreprinderile beneficiare trebuie să îndeplinească următoarele condiții pentru a fi eligibile:

 • Nu au mai primit un alt ajutor conform secțiunii 3.1 din Comunicarea Comisiei Europene – Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de Covid-19, sau dacă au primit, ajutorul primit însumat cu cel primit în baza prezentei scheme nu depășește 800.000 euro
 • Nu se află în insolvență la momentul înscrierii în cadrul schemei de ajutor de stat

Sprijin financiar turism. Valoarea ajutorului

Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar este de 800.000 euro/întreprindere. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, și anume înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe. Cursul de schimb euro/lei pentru calcularea plafonului maxim este cel al Băncii Naționale a României, valabil la data emiterii acordului de finanțare. Bugetul schemei de ajutor de stat este estimat, astfel, la 500 milioane de euro, echivalent în lei.

Prin intermediul acestei măsuri, se vor acorda ajutoare de stat unui număr estimat de 73.211 de beneficiari, dintre care:

 • 15.168 structuri de cazare
 • 52.583 structuri de alimentație
 • 5.460 agenții de turism

Sprijin financiar turism. Obligaţii

Beneficiarii vor avea obligația menținerii activității pentru care au obținut finanțare pentru cel puțin şase luni de la data semnării contractului, dacă prin lege nu se instituie restricții de natură a impune suspendarea ori întreruperea activității comerciale.

Citeşte şi Licitaţie 5G România. Anunţul făcut de ANCOM