Slide

Stiri: Agricultura

Sprijin pentru tinerii fermieri 2024

Sprijin pentru tinerii fermieri 2024: Precizări importante făcute de MADR

27.06.2024

Sprijin pentru tinerii fermieri 2024. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face precizări importante privind sprijinul pentru tinerii fermieri. Instituția derulează două măsuri de sprijin privind instalarea tinerilor fermieri, astfel:

  • Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020)
  • Intervenția DR-30 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027.

Calendarul alocării sprijinului

Potrivit calendarului alocării sprijinului, fermierii vor depune cererile de plată în perioada imediat următoare (termenul maxim pe care îl au la dispoziție este de 30 de zile sau de 6 luni, după caz) în baza cărora AFIR va putea efectua plățile către aceștia.

Submăsura 6.1

Mai exact, în cazul submăsurii 6.1, toți cei 484 de tineri fermieri care au îndeplinit condițiile de eligibilitate au fost notificați de AFIR, ca urmare a suplimentării de către MADR a fondurilor cu suma de 20,84 milioane de euro. Potrivit procedurilor, urmează verificarea condițiilor minime de eligibilitate în cadrul documentației depuse, astfel încât AFIR să poată efectua plățile pentru fermieri, iar după această etapă se intră direct în etapa de contractare, beneficiarii urmând să depună la AFIR cererea de plată pentru acordarea a 75% din valoarea sprijinului.

Sprijin pentru tinerii fermieri 2024. Intervenția DR-30

În ceea ce privește intervenția DR-30, AFIR a primit on-line 5.611 solicitări de finanțare în valoare totală de 392,8 milioane de euro. În urma procesului de evaluare și de selecție, până în acest moment au fost selectați 2.817 tineri fermieri pentru finanțare cu 197,19 milioane de euro, fonduri nerambursabile. Procesul de evaluare și selecție continuă până la epuizarea fondurilor disponibile.

”Astfel, ținând cont de cele prezentate, subliniem faptul că nu există blocaje la nivelul plăților, având în vedere că AFIR nu a primit încă cereri de plată din partea beneficiarilor, întrucât fluxul administrativ nu se află în etapa procedurală de plată pentru niciuna din cele două linii de finanțare”, precizează MADR.

Citește și Măsuri fiscale 2024: Romanian Business Leaders trage un semnal de alarmă